Zakwas na żurek
Nic nie smakuje tak dobrze, jak żurek na zakwasie własnej roboty. Zaskocz swoich bliskich i wypróbuj przepis z książki "Wiosna wege". Zupa, którą na nim przygotujesz, zniknie w kilka minut!
Sposób przygotowania:
Do czystego słoika o pojemności 1 l wsypać mąkę, wlać wodę, dodać przekrojone na pół ząbki czosnku, liście laurowe i ziele. Wymieszać.
Przykryć czystą gazą/ściereczką i zabezpieczyć gumką recepturką. Zostawić w ciepłym miejscu.
Mieszać 1-2 razy dziennie drewnianą lub plastikową łyżką. Zakwas będzie gotowy po minimum 5 dniach - zacznie wydzielać charakterystyczny zapach (kwaśny).
Przelać do czystej butelki i przechowywać zamknięty w lodówce.
Przepis pochodzi z książki "Wiosna wege":