Reklama

Zakwas na żurek

Nic nie smakuje tak dobrze, jak żurek na zakwasie własnej roboty. Zaskocz swoich bliskich i wypróbuj przepis z książki "Wiosna wege". Zupa, którą na nim przygotujesz, zniknie w kilka minut!

Czas przyrządzenia: 5 min + ok. tydzień fermentacji

Składniki

  • 5 łyżek mąki żytniej typ 2000 lub mąki pszennej typ 1850 (w wersji bezglutenowej: mąka ryżowa pełnoziarnista lub gryczana)
  • 2 szklanki letniej wody
  • 3 ząbki czosnku
  • 3–4 liście laurowe
  • 5–7 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka suszonego majeranku

Sposób przygotowania:

Do czystego słoika o pojemności 1 l wsypać mąkę, wlać wodę, dodać przekrojone na pół ząbki czosnku, liście laurowe i ziele. Wymieszać.

Przykryć czystą gazą/ściereczką i zabezpieczyć gumką recepturką. Zostawić w ciepłym miejscu.

Mieszać 1-2 razy dziennie drewnianą lub plastikową łyżką. Zakwas będzie gotowy po minimum 5 dniach - zacznie wydzielać charakterystyczny zapach (kwaśny).

Przelać do czystej butelki i przechowywać zamknięty w lodówce.

Przepis pochodzi z książki "Wiosna wege":


Fragment książki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy