Zakwas na żurek

Nic nie smakuje tak dobrze, jak żurek na zakwasie własnej roboty. Zaskocz swoich bliskich i wypróbuj przepis z książki "Wiosna wege". Zupa, którą na nim przygotujesz, zniknie w kilka minut!

Zakwas na żurek
Zakwas na żurek123RF/PICSEL

Sposób przygotowania:

Do czystego słoika o pojemności 1 l wsypać mąkę, wlać wodę, dodać przekrojone na pół ząbki czosnku, liście laurowe i ziele. Wymieszać.

Przykryć czystą gazą/ściereczką i zabezpieczyć gumką recepturką. Zostawić w ciepłym miejscu.

Mieszać 1-2 razy dziennie drewnianą lub plastikową łyżką. Zakwas będzie gotowy po minimum 5 dniach - zacznie wydzielać charakterystyczny zapach (kwaśny).

Przelać do czystej butelki i przechowywać zamknięty w lodówce.

Przepis pochodzi z książki "Wiosna wege":

Okładka książki "Wiosna wege"
Okładka książki "Wiosna wege"materiały prasowe
Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas