Zalety czarnego pieprzu
Pieprz czarny (Piper nigrum) to ostra i bardzo korzystna dla zdrowia przyprawa. Pieprz czarny posiada aktywny składnik o nazwie piperyna, który nadaje mu charakterystyczny smak. Zawiera ponadto duże ilości żelaza, potasu, wapnia, magnezu, manganu, cynku, chromu, witaminy A i C oraz wielu innych składników odżywczych. Czarny pieprz zwykle dodajemy do potraw, które są już ugotowane. W innym przypadku zawarte w nim olejki mają tendencję do odparowywania i psucia smaku. Najlepszy dla nas jest oczywiście świeżo zmielony pieprz. Można dodawać go do zup, gulaszów, marynat oraz sosów, które są gotowane bardzo powoli.
Poprawia trawienie
Czarny pieprz stymuluje kubki smakowe i zwiększa wydzielanie kwasu solnego w żołądku, co z kolei wspomaga proces trawienia. Warto zauważyć że większość problemów trawiennych spowodowanych jest przez niedobór kwasu solnego, a nie jego nadmiar. Czarny pieprz łagodzi takie problemy, jak kolka, wzdęcia, niestrawność i zaparcia. Posiada również silne właściwości antybakteryjne, które pomagają w leczeniu chorób jelitowych wywoływanych przez bakterie.
Pobudza apetyt
Przyprawa ta nie tylko urozmaica smak żywności i wspomaga trawienie, lecz również działa stymulująco na apetyt. Badania wykazały, że czarny pieprz pomaga poprawić apetyt dzięki stymulacji węchowej. Sprawia to że jest doskonałym lekarstwem dla ludzi cierpiących na zaburzenia związane z łaknieniem.
Redukuje gazy żołądkowe
Czarny pieprz jest środkiem wiatropędnym - uwalnia gazy żołądkowe oraz zapobiega ich tworzeniu. Jeśli masz problemy z gazami żołądkowymi, warto spróbować przyprawiać jedzenie czarnym pieprzem zamiast chili lub papryką.
Pomaga on również leczyć niestrawność i uczucie ciężkości w żołądku. Wystarczy zmieszać szklankę maślanki z jedną czwartą łyżeczki czarnego pieprzu i taką samą ilością kminku.
Oczyszcza śluzówkę
Przyprawa ta wykorzystana jest do oczyszczania zatkanego nosa oraz w pozbywaniu się flegmy. Posiada ona również silne właściwości przeciwbakteryjne, dzięki którym pieprz jest skutecznym lekiem na kaszel i przeziębienia. Wystarczy wypić szklankę letniej wody wymieszanej z połową łyżki czarnego pieprzu 2-3 razy dziennie. Pomoże to skutecznie oczyścić nasz układ oddechowy.
Jest naturalnym środkiem przeciwdepresyjnym
Piperyna pełni funkcję leku przeciwdepresyjnego poprzez zwiększenie produkcji serotoniny - neuroprzekaźnika ważnego w procesie regulacji nastroju. Niski poziom serotoniny jest jedną z głównych przyczyn depresji. Ponadto piperyna zwiększa ilość beta-endorfin w mózgu i sprzyja jasnemu myśleniu. Endorfiny działają jako naturalne środki przeciwbólowe i poprawiające nastrój. Piperyna dodatkowo redukuje stres i wzmacnia poczucie regeneracji biologicznej, które łagodzi niepokój i melancholię. W celu poprawy funkcji poznawczych i nastroju warto dodawać czarny pieprz do naszych codziennych posiłków.
Leczy choroby zębów i dziąseł
Można stosować go wraz z solą w celu zmniejszenia stanu zapalnego dziąseł. Radzi sobie również z takimi problemami, jak nieświeży oddech i krwawienie z dziąseł. Wystarczy zmieszać równe ilości soli i czarnego pieprzu w kilku kroplach wody. Otrzymaną mieszankę należy wmasować w dziąsła. Jeśli chcemy natomiast złagodzić bóle zębów, musimy wymieszać szczyptę zmielonego pieprzu z olejkiem goździkowym i nałożyć go na bolący obszar.