Bije pączki na głowę. Kultowy przepis na pieróg z jabłkami od siostry Anastazji

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Aktualizacja
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
461
Udostępnij
Przepis na pieróg z jabłkami od siostry Anastazji
Przepis na pieróg z jabłkami od siostry Anastazji123RF/PICSEL

Ciasta z przepisów siostry Anastazji 

Przepis siostry Anastazji na pieróg z jabłkami 

  • 35 dag mąki 
  • 2 dag drożdży 
  • 2 jaja 
  • 3 łyżki oleju 
  • 2 łyżki cukru kryształu 
  • 1/4 l mleka (ok.) 
  • sól
  • 50-60 dag obranych i pokrojonych w plasterki jabłek 
  • 3-4 łyżki cukru kryształu 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  1. Jabłka równomiernie rozłożyć na cieście.
  2. Posypać cukrem wymieszanym z cynamonem.
  1. Drożdże pokruszyć, wymieszać z cukrem, dodać połowę letniego mleka i 2 łyżki mąki. 
  2. Ponownie wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. 
  3. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać pozostałe składniki, odrobinę posolić, dobrze wyrobić ciasto i ponownie pozostawić do wyrośnięcia. 
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt koła i przykryć równomiernie pokrojonymi w plasterki jabłkami, pozostawiając wolne boki, którymi (delikatnie naciągając) przykryć całą powierzchnię farszu. 
  5. Skleić brzegi i pozostawić do wyrośnięcia. 
  6. Przed włożeniem do piekarnika wierzch posmarować roztrzepanym jajem. 
  7. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. ok. 180 st.C do miękkości jabłek. 
  8. Po upieczeniu wierzch można posypać cukrem pudrem.
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
374
Super
relevant
34
Hahaha
haha
23
Szok
shock
18
Smutny
sad
4
Zły
angry
8
Lubię to
like
Super
relevant
461
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na