Zapomnij o piekarniku. Zrobisz je w kilkanaście minut
Lekkie, delikatne, rozpływające się w ustach, no i przede wszystkim smaczne. Brzmi jak pomysł na doskonałe, szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z zaledwie kilku składników? Takim łakociem jest właśnie „puszek”, czyli cukiernicze arcydzieło, które zrobisz w kilkanaście minut.

Nie musisz spędzać długich godzin w kuchni i wczytywać się w książki kucharskie, by bez znajomości sztuki cukierniczej przygotować pyszne ciasto. Charakteryzuje się ono słodkawym smakiem i idealnym przełamaniem za sprawą cytrynowej galaretki.
Tak że wyposaż się w niezbędne składniki, poświęć kilkanaście minut i ciesz się smakiem pysznego deseru.
Ciasto "puszek" - składniki
Do przygotowania ciasta "puszek" potrzebujesz następujących składników:
- 250 ml śmietanki 30 proc.,
- 2 galaretki cytrynowe,
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka,
- 120 g herbatników,
- 50 g wiórków kokosowych,
- 25 g cukru,
- 15 g masła.
Ciasto "puszek" - przepis
Zaczynamy od rozpuszczenia galaretki w ok. 500 ml wrzątku. Galaretkę odstawiamy, by dokładnie stężała.
Do naczynia miksera wkładamy śmietankę i ubijamy. Do ubitej śmietanki partiami dodajemy twaróg i ponownie ubijamy. Następnie dodajemy galaretkę cytrynową i znowu całość miksujemy.
Zobacz również: Uznawany jest za jeden z najlepszych deserów na świecie. Doskonała propozycja na dzień zakochanych
Formę do pieczenia wyścielamy papierem do pieczenia, wykładamy herbatniki i wlewamy naszą masę, którą dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, wiórki kokosowe i wszystkie składniki prażymy na małej mocy palnika. Zrumienionymi wiórkami z cukrem posypujemy naszą masę. Tak przygotowane ciasto zamykamy w lodówce na 3 godziny, aż całość dobrze stężeje.