Zapomnij o piekarniku. Zrobisz je w kilkanaście minut

Lekkie, delikatne, rozpływające się w ustach, no i przede wszystkim smaczne. Brzmi jak pomysł na doskonałe, szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z zaledwie kilku składników? Takim łakociem jest właśnie „puszek”, czyli cukiernicze arcydzieło, które zrobisz w kilkanaście minut.

Jak przygotować pyszne ciasto bez pieczenia?
Jak przygotować pyszne ciasto bez pieczenia?123RF/PICSEL

Nie musisz spędzać długich godzin w kuchni i wczytywać się w książki kucharskie, by bez znajomości sztuki cukierniczej przygotować pyszne ciasto. Charakteryzuje się ono słodkawym smakiem i idealnym przełamaniem za sprawą cytrynowej galaretki.

Tak że wyposaż się w niezbędne składniki, poświęć kilkanaście minut i ciesz się smakiem pysznego deseru.

Ciasto "puszek" - składniki

Do przygotowania ciasta "puszek" potrzebujesz następujących składników:

  • 250 ml śmietanki 30 proc.,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka,
  • 120 g herbatników,
  • 50 g wiórków kokosowych,
  • 25 g cukru,
  • 15 g masła.

Ciasto "puszek" - przepis

Zaczynamy od rozpuszczenia galaretki w ok. 500 ml wrzątku. Galaretkę odstawiamy, by dokładnie stężała.

Do naczynia miksera wkładamy śmietankę i ubijamy. Do ubitej śmietanki partiami dodajemy twaróg i ponownie ubijamy. Następnie dodajemy galaretkę cytrynową i znowu całość miksujemy.

Formę do pieczenia wyścielamy papierem do pieczenia, wykładamy herbatniki i wlewamy naszą masę, którą dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni.

Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, wiórki kokosowe i wszystkie składniki prażymy na małej mocy palnika. Zrumienionymi wiórkami z cukrem posypujemy naszą masę. Tak przygotowane ciasto zamykamy w lodówce na 3 godziny, aż całość dobrze stężeje.

Sztuczne czy żywe? Kwiatowy problem na Walentynki© 2025 Associated Press
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?