Puszyste pączki siostry Anastazji dłużej zachowują świeżość. Sekretem jeden składnik

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Przygotuj domowe pączki według pomysłu siostry Anastazji
Przygotuj domowe pączki według pomysłu siostry Anastazji123RF/PICSEL

Co dają ziemniaki w przepisie na pączki?

Bez obaw, smak ziemniaków nie będzie wyczuwalny w pączkach
Bez obaw, smak ziemniaków nie będzie wyczuwalny w pączkach123RF/PICSEL

Przepis na pączki z ziemniakami siostry Anastazji

  • 360 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • ½ szklanki ciepłego mleka
  • 75 g masła
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • dodatkowo: mąka do podsypania stolnicy, smalec do smażenia
  • 150 g ziemniaków
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła
  1. Zacznij od przygotowania masy ziemniaczanej do pączków. Warzywa obierz i ugotuj do miękkości w lekko osolonym wrzątku. Odcedź, a do garnka dodaj masło oraz mleko. Ubij za pomocą tłuczka aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Nie powinny zostać żadne grudki.
  2. Przejdź do ciasta na pączki. Masło rozpuść i ostudź. W misce wymieszaj mąkę, drożdże, cukier oraz sól. W osobnym naczyniu umieść wodę, masło, mleko, jajko i purée (nadal powinno być ciepłe). Połącz zawartość obu misek, dokładnie mieszając. Przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut.
  3. Po upływie tego czasu wyjmij stolnicę i wysyp cienką warstwę mąki. Ciasto energicznie zagniataj, następnie rozwałkuj na placek o grubości około 1,5 cm.
  4. Za pomocą szklanki wycinaj koła. Układaj je na podsypanej mąką blasze. Ponownie odstaw je do wyrośnięcia, tym razem na 20 minut.
  5. W dużym garnku rozgrzej smalec. Pączki smaż partiami przez minutę z każdej strony — powinny swobodnie unosić się w naczyniu.
  6. Wyjmuj je przy pomocy łyżki cedzakowej i odkładaj na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 
Przepis na hiszpańskie pączki