dieta bezglutenowa celiakia

Nietolerancja glutenu
Jak się objawia celiakia?
Celiakia, czyli nietolerancja glutenu, to choroba, o której mówi się coraz częściej. Po raz pierwszy celiakia została rozpoznana i nazwana pod koniec XIX wieku, jednak dopiero ostatnia dekada przyniosła większą świadomość tego schorzenia, które nie jest tylko, jak wcześniej uważano, alergią pokarmową. Czym więc jest celiakia? To choroba autoimmunologiczna, która charakteryzuje się niezdolnością jelita cienkiego do prawidłowego rozpoznania i metabolizmu glutenu. Za jej rozwój odpowiadają predyspozycje genetyczne. A czym jest gluten? To białko roślinne, które występuje w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia. Kiedy jelita nie są w stanie strawić glutenu, układ odpornościowy stara się go wyeliminować z organizmu. Powoduje to reakcję zapalną jelita cienkiego, co objawia się silnym bólem, zaburzeniem trawienia, nudnościami oraz biegunką. Na skutek działania glutenu dochodzi też do uszkodzenia błony jelita cienkiego i kosmków jelitowych, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników pokarmowych. Zaburzenie wchłaniania prowadzi początkowo do osłabienia organizmu, problemów trawiennych, a w końcu do niedożywienia. Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną, co oznacza, że układ odpornościowy, by się bronić, wytwarza przeciwciała skierowane przeciw własnym tkankom, co powoduje chroniczne zapalenie i trwałe uszkodzenia. Dlatego tak ważna jest samokontrola i świadome wybieranie produktów, by ograniczyć ryzyko występowania bolesnych objawów nietolerancji na gluten.

Pozostałe tagi