Zanurz w cieście i usmaż. Wyborną przekąskę przygotujesz tylko w maju i czerwcu

W jaki sposób przyrządzić kwiaty akacji?
W jaki sposób przyrządzić kwiaty akacji?123RF/PICSEL

Czy kwiaty akacji można jeść na surowo?

Smażone kwiaty akacji

Kwiaty akacji możemy zanurzyć w cieście naleśnikowym
Kwiaty akacji możemy zanurzyć w cieście naleśnikowym123RF/PICSEL
  • garść kwiatów akacji
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki wody
  • 3 jajka
  • 4/5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • starta skórka z pomarańczy
  • cukier puder
  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie smażonych kwiatów akacji

  1. Kwiaty akacji najlepiej zbierać wcześnie rano, w miejscach oddalonych od ruchliwej drogi. Za pomocą sekatora odcinamy cały kwiatostan.
  2. Przygotowanie składników zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Mleko, przesianą przez sitko mąkę oraz żółtka dokładnie mieszamy.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy dodajemy wodę, otartą skórkę z pomarańczy oraz szczyptę soli. Na koniec delikatnie mieszamy całość z białkami.
  4. Gałązki akacji dokładnie opłukujemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. W kolejnym kroku przechodzimy do odrywania kwiatów.
  5. Kwiaty zanurzamy w powstałym cieście, a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Możemy także dodać je bezpośrednio do ciasta i usmażyć niewielkie racuchy.
  6. Kwiaty akacji w cieście przyrumienionym na złoty kolor odsączamy na ręczniku papierowym, a następnie układamy na talerzu i posypujemy mieszanką cukru pudru oraz cukru waniliowego. Smacznego!
Bezglutenowe racuchy - szybki i prosty przepisInteria KulinariaInteria Kulinaria