Zanurz w cieście i usmaż. Wyborną przekąskę przygotujesz tylko w maju i czerwcu

Dostępność licznych produktów w sklepach sprawia, że coraz rzadziej korzystamy z dobrodziejstw natury. Jednym z nich są aromatyczne kwiaty akacji, które szybko zamienimy w chrupiącą przekąskę. Jak przygotować smażone kwiaty w cieście? Podpowiadamy.

W jaki sposób przyrządzić kwiaty akacji?
W jaki sposób przyrządzić kwiaty akacji?123RF/PICSEL

Czy kwiaty akacji można jeść na surowo?

Akacja to na tyle wytrzymała roślina, że bez problemu radzi sobie na większości kontynentów. Nie przyjęła się jedynie w trudnych warunkach panujących na Antarktydzie. Pierwszych wzmianek o leczniczych właściwościach wypuszczanych przez roślinę kwiatów możemy odnaleźć już na kartach Biblii. Kwiaty akacji stosowano jako środek odtruwający, zwalczający stany zapalne, rozprawiający się z bólami brzucha, a także silnie uspokajający.

Warto mieć na uwadze, że kwiaty to jedyna część jadalna akacji. Pozostałe, czyli liście oraz kora, są trujące. Medycyna naturalna wykorzystuje dorodne kwiatostany do obniżana poziomu kwasu żołądkowego, wspomagania leczenia choroby wrzodowej czy łagodzenia dolegliwości układu pokarmowego. Kiedy zbierać kwiaty akacji? Roślina zakwita na przełomie maja i czerwca. To właśnie w tych miesiącach warto wybrać się na zbiory.

Smażone kwiaty akacji

Przyjemny zapach akacji to niejedyny walor wyjątkowej rośliny. Całe dobro skrywa się w jej kwiatach, na bazie których możemy przygotować odżywczy napar. Kwiatostany wykorzystamy także do przygotowania prostej, ale bardzo smacznej przekąski. Wystarczy porcja ciasta, które przypomina nieco naleśnikowe i chwila cierpliwości.

Kwiaty akacji możemy zanurzyć w cieście naleśnikowym
Kwiaty akacji możemy zanurzyć w cieście naleśnikowym123RF/PICSEL

Składniki na smażone kwiaty akacji

  • garść kwiatów akacji
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki wody
  • 3 jajka
  • 4/5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • starta skórka z pomarańczy
  • cukier puder
  • olej roślinny do smażenia

Przygotowanie smażonych kwiatów akacji

  1. Kwiaty akacji najlepiej zbierać wcześnie rano, w miejscach oddalonych od ruchliwej drogi. Za pomocą sekatora odcinamy cały kwiatostan.
  2. Przygotowanie składników zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Mleko, przesianą przez sitko mąkę oraz żółtka dokładnie mieszamy.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do masy dodajemy wodę, otartą skórkę z pomarańczy oraz szczyptę soli. Na koniec delikatnie mieszamy całość z białkami.
  4. Gałązki akacji dokładnie opłukujemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. W kolejnym kroku przechodzimy do odrywania kwiatów.
  5. Kwiaty zanurzamy w powstałym cieście, a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Możemy także dodać je bezpośrednio do ciasta i usmażyć niewielkie racuchy.
  6. Kwiaty akacji w cieście przyrumienionym na złoty kolor odsączamy na ręczniku papierowym, a następnie układamy na talerzu i posypujemy mieszanką cukru pudru oraz cukru waniliowego. Smacznego!
Bezglutenowe racuchy - szybki i prosty przepisInteria Kulinaria

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas