Zapiekane ziemniaczki
Klasyczny przepis na ziemniaczki z patelni.

Składniki na 4 porcje
: - 1 kg ziemniaków, - 150 g wędzonego boczku, - 3 cebule, - po pół pęczka zielonej pietruszki i cebulki, - 2 łyżki oleju, - sól, pieprz, - 500 g twarożku
Przygotowanie:
Ziemniaki dobrze wymyć, wrzucić do wrzątku i gotować 20 minut. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć, zdjąć z patelni. Cebule pokroić w krążki. Ziemniaki odcedzić, obrać pokroić w plasterki. Cebulkę i pietruszkę pokroić. Do tłuszczu wytopionego z boczku ew. dodać olej. Ziemniaki smażyć 5-6 minut. Dodać cebulę i smażyć jeszcze 3 minuty. Dodać boczek. Ziemniaczki posolić i popieprzyć. Twarożek wymieszać z pietruszką i zieloną cebulką. Doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki dekorować zieloną pietruszką, podawać z twarożkiem.
Czas przygotowania: 45 minut Jedna porcja zawiera: 2520 kJ/602 kcal