Reklama

Reklama

Zapiekaneczki

Z mięsem mielonym i makaronem.

Składniki:

Reklama

- 1/2 opakowania makaronu świderki, - sól, pieprz olej, - 2 łyżki koncentratu pomidorowego, - cebula, olej, - ząbek czosnku, - 40 dag mięsa mielonego, - pęczek natki, - zioła prowansalskie, - 2 różnokolorowe papryki, - 20 dag żółtego sera, - 2 łyżki mąki, - 2 łyżki masła, - 2 szklanki bulionu, - po 1/2 szklanki mleka i śmietany

Przygotowanie:

Makaron ugotuj, odcedź. Mięso przysmaż na oleju razem posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodaj paseczki papryki i koncentrat pomidorowy. Dopraw ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i cukrem. Smaż jeszcze 5 min. przestudź. Wymieszaj z makaronem i posiekaną natką. Masę rozłóż do 4 małych foremek do zapiekanek. Z mąki i masła zrób jasną zasmażkę Rozprowadź bulionem, mlekiem i śmietaną, mieszając zagotuj, dodaj połowę startego sera, mieszaj aż sią stopi. Sosem zalej zapiekanki, posyp resztą sera. Wstaw do piekarnika 200 st. C. na 20 min. Posyp natką.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: mięso mielone | zapiekanka | makaron

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje