Zapiekaneczki

Z mięsem mielonym i makaronem.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 1/2 opakowania makaronu świderki, - sól, pieprz olej, - 2 łyżki koncentratu pomidorowego, - cebula, olej, - ząbek czosnku, - 40 dag mięsa mielonego, - pęczek natki, - zioła prowansalskie, - 2 różnokolorowe papryki, - 20 dag żółtego sera, - 2 łyżki mąki, - 2 łyżki masła, - 2 szklanki bulionu, - po 1/2 szklanki mleka i śmietany

Przygotowanie:

Makaron ugotuj, odcedź. Mięso przysmaż na oleju razem posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodaj paseczki papryki i koncentrat pomidorowy. Dopraw ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i cukrem. Smaż jeszcze 5 min. przestudź. Wymieszaj z makaronem i posiekaną natką. Masę rozłóż do 4 małych foremek do zapiekanek. Z mąki i masła zrób jasną zasmażkę Rozprowadź bulionem, mlekiem i śmietaną, mieszając zagotuj, dodaj połowę startego sera, mieszaj aż sią stopi. Sosem zalej zapiekanki, posyp resztą sera. Wstaw do piekarnika 200 st. C. na 20 min. Posyp natką.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas