Zapiekanka
Pyszna i sycąca

Składniki
- kapusta
- główka kapusty pekińskiej
- 2 cebule
- pęczek natki pietruszki
- 30 dag boczku wędzonego surowego
- łyżka masła klarowanego
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
- sos
- łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 2 szklanki mleka
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
1. Kapustę dokładnie opłucz, osusz. Zdejmij kilka wierzchnich liści, poszatkuj. Boczek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na suchej patelni. Odstaw. 2. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj poszatkowane liście kapusty, wlej nieco wody. Dodaj liście laurowe, ziela angielskie, przypraw do smaku solą i pieprzem. Duś pod przykryciem około 10 minut. 3. Rozgrzej masło, wsyp mąkę, wymieszaj. Gdy utworzy się jednolita masa, stopniowo dodawaj mleko i przyprawy, wymieszaj. Kapustę ułóż w naczyniu, zalej ją beszamelem. Zapiekaj w temp. 180°C 15 minut. Posyp posiekaną natką pietruszki.