Reklama

Reklama

Zapiekanka

Pyszna i sycąca

Składniki - kapusta

  • główka kapusty pekińskiej
  • 2 cebule
  • pęczek natki pietruszki
  • 30 dag boczku wędzonego surowego
  • łyżka masła klarowanego
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz

Składniki - sos

  • łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

1. Kapustę dokładnie opłucz, osusz. Zdejmij kilka wierzchnich liści, poszatkuj. Boczek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na suchej patelni. Odstaw. 

2. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj poszatkowane liście kapusty, wlej nieco wody. Dodaj liście laurowe, ziela angielskie, przypraw do smaku solą i pieprzem. Duś pod przykryciem około 10 minut. 

3. Rozgrzej masło, wsyp mąkę, wymieszaj. Gdy utworzy się jednolita masa, stopniowo dodawaj mleko i przyprawy, wymieszaj. Kapustę ułóż w naczyniu, zalej ją beszamelem. Zapiekaj w temp. 180°C 15 minut. Posyp posiekaną natką pietruszki. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje