Zapiekanka

Pyszna i sycąca

Zapiekanka z boczkiem
Zapiekanka z boczkiem123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Kapustę dokładnie opłucz, osusz. Zdejmij kilka wierzchnich liści, poszatkuj. Boczek pokrój w drobną kostkę, podsmaż na suchej patelni. Odstaw. 

2. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj poszatkowane liście kapusty, wlej nieco wody. Dodaj liście laurowe, ziela angielskie, przypraw do smaku solą i pieprzem. Duś pod przykryciem około 10 minut. 

3. Rozgrzej masło, wsyp mąkę, wymieszaj. Gdy utworzy się jednolita masa, stopniowo dodawaj mleko i przyprawy, wymieszaj. Kapustę ułóż w naczyniu, zalej ją beszamelem. Zapiekaj w temp. 180°C 15 minut. Posyp posiekaną natką pietruszki.

Wygraj 20 000 złotych!INTERIA.PL
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas