Zapiekanka chlebowa
Oto przepis na wyjątkową zapiekankę. Smakuje wyśmienicie!
Składniki na 3-4 porcje:
- 12 kromek bułki lub jasnego chleba tostowego (może być lekko czerstwy)
- 5 dag miękkiego masła
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 150 ml mleka
- 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.
- 2 jajka
- 2-3 łyżki cukru brązowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
1. Każdą kromkę bułki lub chleba tostowego posmaruj masłem. Do miseczki wbij jajka, rozmąć widelcem lub trzepaczką. Dodaj cukier, cukier wanilinowy, gałkę muszkatołową, mleko oraz śmietankę kremówkę, dokładnie wymieszaj. Do brązowego cukru wsyp cynamon, wymieszaj.
2. Małe foremki lub jedną dużą formę posmaruj pozostałym masłem. Ułóż w nich skośnie jedna obok drugiej kromki pieczywa, tak, by na siebie lekko zachodziły. Jeśli używasz chleba tostowego, każdą kromkę przetnij na pół i ułóż skośnie czubkami do góry. Kromki pieczywa zalej masą mleczno-śmietanową, posyp cukrem z cynamonem i odstaw na ok. 10 min. Piekarnik nagrzej do temp. 160°C. Wstaw foremki z pieczywem, piecz ok. 30 minut. Podawaj na ciepło.
Rada: Wierzch zapiekanki można posypać rodzynkami (wcześniej namoczonymi np. w rumie), innymi suszonymi owocami lub posiekaną czekoladą. Można też wykorzystać świeże lub mrożone owoce, np. wiśnie lub borówki. Świetnie sprawdzi się w tym deserze także inny rodzaj pieczywa, np. chałka lub ciasto drożdżowe.
Przygotowanie: 50 minut
Porcja: 510 kilokalorii