Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym

Pożywne i proste danie.

Składniki na 8 porcji:

Reklama

  • 500 g makaron
  • sól
  • 175 g sera gouda
  • 7 jaj
  • 0,5 l mleka
  • pieprz, gałka muszkatołowa
  • 60 g masła
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g mąki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 800 ml bulionu
  • 500 g przetartych pomidorów
  • 100 g śmietany
  • kilka kropli tabasco
  • szczypta cukru
  • tłuszcz do formy
Przygotowanie:

 Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Jajka roztrzepać, dodać 50 g startego sera i mleko. Doprawić 1,5 łyżeczki soli, pieprzem i gałką muszkatołową. Makaron nałożyć do natłuszczonej formy, zalać jajkami, posypać 125 g sera i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C przez 55-60 minut.

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle, oprószyć mąką i dodać koncentrat pomidorowy. Wlać bulion, pomidory i śmietanę. Zagotować cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem, tabasco i cukrem. Zapiekankę podawać z sosem pomidorowym.


Czas przygotowania: 75 minut

Jedna porcja zawiera: 2430 kJ/580 kcal


Dowiedz się więcej na temat: Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje