Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym
Pożywne i proste danie.
- 500 g makaron
- sól
- 175 g sera gouda
- 7 jaj
- 0,5 l mleka
- pieprz, gałka muszkatołowa
- 60 g masła
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 60 g mąki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 800 ml bulionu
- 500 g przetartych pomidorów
- 100 g śmietany
- kilka kropli tabasco
- szczypta cukru
- tłuszcz do formyPrzygotowanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Jajka roztrzepać, dodać 50 g startego sera i mleko. Doprawić 1,5 łyżeczki soli, pieprzem i gałką muszkatołową. Makaron nałożyć do natłuszczonej formy, zalać jajkami, posypać 125 g sera i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C przez 55-60 minut.
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle, oprószyć mąką i dodać koncentrat pomidorowy. Wlać bulion, pomidory i śmietanę. Zagotować cały czas mieszając. Doprawić solą, pieprzem, tabasco i cukrem. Zapiekankę podawać z sosem pomidorowym.
Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 2430 kJ/580 kcal