Zapiekanka po bolońsku

Syci i smakuje!

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Cebulę i czosnek obierz,posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Pomidory zmiksuj razem z zalewą. Pieczarki oczyścić, potnij w plasterki. Marchewki obierz, łodygi selera oczyść, warzywa umyj, pokrój w kostkę.

2. Na patelni rozgrzej oliwę,podsmaż na nim warzywa i pieczarki. Dodaj wołowinę. Smaż razem 2 minuty. Dolej wino oraz zmiksowane pomidory. Sos przypraw solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Duś 40 minut. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź. Wymieszaj z sosem. Przełóż do formy posmarowanej tłuszczem,formując gniazdka. Przykryj plasterkami mozzarelli. Piecz ok. 20 minut w 200 st.

Zapiekanka chłopska - takiej jeszcze nie jadłeś!Interia Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas