Zapiekanka po bolońsku
Syci i smakuje!

Składniki
- 40 dag makaronu spaghetti
- 35 dag mielonej wołowiny
- 5 dag boczku
- 5-6 pieczarek
- 2 małe marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 50 ml czerwonego wina
- 4 łyżki oliwy
- 20 dag mozzarelli
- suszony majeranek
- oregano i bazylia
- sól, pieprz,
- tłuszcz do formy
4 osób
Sposób przygotowania
1. Cebulę i czosnek obierz,posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Pomidory zmiksuj razem z zalewą. Pieczarki oczyścić, potnij w plasterki. Marchewki obierz, łodygi selera oczyść, warzywa umyj, pokrój w kostkę.
2. Na patelni rozgrzej oliwę,podsmaż na nim warzywa i pieczarki. Dodaj wołowinę. Smaż razem 2 minuty. Dolej wino oraz zmiksowane pomidory. Sos przypraw solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Duś 40 minut. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź. Wymieszaj z sosem. Przełóż do formy posmarowanej tłuszczem,formując gniazdka. Przykryj plasterkami mozzarelli. Piecz ok. 20 minut w 200 st.