Zapiekanka po bolońsku

Syci i smakuje!

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

Składniki

  • 40 dag makaronu spaghetti
  • 35 dag mielonej wołowiny
  • 5 dag boczku
  • 5-6 pieczarek
  • 2 małe marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 50 ml czerwonego wina
  • 4 łyżki oliwy
  • 20 dag mozzarelli
  • suszony majeranek
  • oregano i bazylia
  • sól, pieprz,
  • tłuszcz do formy
4 osób

Sposób przygotowania

1. Cebulę i czosnek obierz,posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Pomidory zmiksuj razem z zalewą. Pieczarki oczyścić, potnij w plasterki. Marchewki obierz, łodygi selera oczyść, warzywa umyj, pokrój w kostkę.

2. Na patelni rozgrzej oliwę,podsmaż na nim warzywa i pieczarki. Dodaj wołowinę. Smaż razem 2 minuty. Dolej wino oraz zmiksowane pomidory. Sos przypraw solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Duś 40 minut. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, odcedź. Wymieszaj z sosem. Przełóż do formy posmarowanej tłuszczem,formując gniazdka. Przykryj plasterkami mozzarelli. Piecz ok. 20 minut w 200 st.

Zapiekanka chłopska - takiej jeszcze nie jadłeś!Interia Kulinaria
Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?