Zapiekanka rybna z ziemniakami
Poznaj pyszny sposób na zdrowy i smaczny obiad.
Składniki:
- 2 średnie filety z pangi (lub innej ryby)
- 10 średniej wielkości ziemniaków
- 500 ml kwaśnej śmietany 18%
- 4 jajka
- żółty ser (300-350 g)
- bazylia
- oregano
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:Najpierw musimy ugotować ziemniaki i zostawić je do wystygnięcia (najlepiej, jeśli mamy ziemniaki z poprzedniego dnia). Filety najlepiej jest ugotować na parze, jeśli jednak nie mamy specjalnego garnka, to można to zrobić na patelni (wlewamy trochę wody i gdy ta zacznie wrzeć wrzucamy rybę). Po maksymalnie 10 minutach cała ryba powinna być ugotowana. Trzeba ją wyjąć na talerz i podzielić na małe kawałki, posypać obficie ziołami i skropić oliwą z oliwek.
Ziemniaki kroimy w grube plasterki i tak jak kawałki ryby - posypujemy ziołami i skrapiamy oliwą. Następnie przygotowujemy sos: łączymy śmietanę i jajka, dodajemy sól, pieprz i znów zioła. Wszystko dokładnie mieszamy, aby było jednorodne.
Naczynie żaroodporne musimy wysmarować tłuszczem (najlepiej masłem) i wysypać bułką tartą. Na dnie naczynia układamy warstwę z pokrojonych ziemniaków, następnie warstwę z ryby, itd. aż do wyczerpania składników. Całość zalewamy sosem i posypujemy startym żółtym serem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 200°C i zapiekamy około 30-40 minut aż ser zacznie się rumienić. Zapiekankę podajemy gorącą. Jeśli coś zostanie, odpiekana na następny dzień jest jeszcze lepsza!