Zapiekanka ryżowa z mięsem i kapustą

Doprawiona na pikantnie pieprzem oraz papryką

Czas przyrządzenia: ok. 2 godziny
Składniki dla: 6 osób

Składniki

  • 1/2 główki kapusty
  • 50 dag mieszanego mięsa mielonego
  • 1/2 szkl. ryżu
  • 1 cebula
  • 50 dag gęstego przecieru pomidorowego
  • 125 ml wody
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia
  • PRZYPRAWY: sól, czarny pieprz, mielona słodka i ostra papryka

Sposób przygotowania



Reklama

1. Kapustę oczyszczam, myję i wycinam głąb. Liście grubo szatkuję. Wrzucam do posolonej wrzącej wody. Gotuję ok. 10 minut. Odcedzam, dobrze osączam, przekładam do żaroodpornej formy. Cebulę obieram, kroję w kosteczkę. Podsmażam ją na mocno rozgrzanym oleju. Potem dodaję mielone mięso. Całość smażę, mieszając, aż mięso będzie rumiane. Pod koniec przyprawiam na pikantnie solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką.

2. Do mięsnej masy dodaję ryż. Mieszam, wykładam na kapustę w formie. Przecier pomidorowy mieszam z wodą. Przyprawiam do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Polewam tym składniki w formie. Przykrywam folią aluminiową. Zapiekankę wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piekę ok. 90 minut. Można również zapiec z serem żółtym.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje