Zapiekanka z groszkiem i szynką (po 24. miesiącu, dla rodziny)

Jest to podobno danie, które najchętniej jedzą wszystkie dzieciaki. :-) Na pewno każdy niejadek zje je z ogromnym apetytem. Jest przepyszne i tanie!

Zapiekanka z groszkiem i szynką
Zapiekanka z groszkiem i szynkąRodzice w kuchni

Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 szklanka śmietanki (30% lub 36%)
  • 300 g żółtego sera (my daliśmy 200 g)
  • 100 g mrożonego zielonego groszku (my użyliśmy szklanki groszku)
  • 350 g makaronu kolanka (my wykorzystaliśmy inny - kolanek nie mieliśmy)
  • margaryna lub oliwa z oliwek do wysmarowania foremki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:


  1. Ugotuj makaron z odrobiną oliwy z oliwek, szczyptą tymianku i natką pietruszki.
  2. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, następnie dodaj posiekaną cebulkę, a po 5 minutach pokrojoną w paski szynkę i chwilę podsmaż.
  3. Wlej śmietankę, dorzuć groszek i potrzymaj na małym ogniu około 5 minut od czasu do czasu mieszając. 
  4. Zetrzyj ser na drobnej tarce.
  5. Na patelnię dodaj ugotowany wcześniej makaron i połowę startego sera, po czym wszystko wymieszaj.
  6. Do wysmarowanej foremki przełóż zapiekankę z patelni i posyp z wierzchu resztą sera.
  7. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C i zapiecz przez chwilę całość aż zapiekanka się zarumieni.
Zapiekanka pasterskaInteria Kulinaria
Rodzice w kuchni
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas