Zapiekanka z groszkiem i szynką (po 24. miesiącu, dla rodziny)
Jest to podobno danie, które najchętniej jedzą wszystkie dzieciaki. :-) Na pewno każdy niejadek zje je z ogromnym apetytem. Jest przepyszne i tanie!
Składniki:
- 1 cebula
- 1 szklanka śmietanki (30% lub 36%)
- 300 g żółtego sera (my daliśmy 200 g)
- 100 g mrożonego zielonego groszku (my użyliśmy szklanki groszku)
- 350 g makaronu kolanka (my wykorzystaliśmy inny - kolanek nie mieliśmy)
- margaryna lub oliwa z oliwek do wysmarowania foremki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron z odrobiną oliwy z oliwek, szczyptą tymianku i natką pietruszki.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, następnie dodaj posiekaną cebulkę, a po 5 minutach pokrojoną w paski szynkę i chwilę podsmaż.
- Wlej śmietankę, dorzuć groszek i potrzymaj na małym ogniu około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
- Zetrzyj ser na drobnej tarce.
- Na patelnię dodaj ugotowany wcześniej makaron i połowę startego sera, po czym wszystko wymieszaj.
- Do wysmarowanej foremki przełóż zapiekankę z patelni i posyp z wierzchu resztą sera.
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C i zapiecz przez chwilę całość aż zapiekanka się zarumieni.