Zapiekanka z makaronem i kiełbasą
Wyjątkowo sycąca.
Składniki:
- paczka makaronu świderki
- 20 dag frankfurterek
- 30 dag kiełbasy
- marchewka
- papryka czerwona
- cebula
- 3 ząbki czosnku
- kilka różyczek brokuła
- ser żółty łagodny
- mały pojemnik śmietany
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- rozmaryn
- sól pieprz
Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj. Kiełbasę i frankfurterki pokrój w plasterki. Cebulę posiekaj w kostkę, podsmaż na oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i kiełbasę, usmaż. Marchewkę obierz, pokrój w plasterki. Brokuła i marchewkę ugotuj na parze lub w osolonej wodzie.
2. Żaroodoporne naczynie posmaruj olejem. Na dnie ułóż warstwę makaronu, na niej usmażoną cebulę z kiełbasą. Posyp przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaj warzywa i resztę makaronu. Jajka ubij, wymieszaj ze śmietaną, przypraw. Dodaj starty na tarce żółty ser, wymieszaj, zalej zapiekankę.
3. Piecz 30 minut w temperaturze 180˚C.