Zapiekanka z mielonym mięsem
Zasmakuje każdemu
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 30 dag mielonego mięsa mieszanego
- puszka pomidorów w zalewie
- średnia cukinia
- większy pomidor
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka słodkiej papryki
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- szczypta cynamonu
- oliwa
Przygotowanie:
1. Ziemniaki ugotuj prawie na miękko w osolonej wodzie. Gdy ostygną, obierz i pokrój w grube plastry.
2. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na oliwie, pod koniec dodaj posiekany czosnek (nie rumień). Dołóż mielone mięso i smaż ok. 8 minut, mieszając. Dodaj koncentrat, przesmaż, a następnie dołóż posiekane pomidory z puszki wraz z zalewą. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i cynamonem. Powinno mieć wyrazisty smak. Duś kilka min.
3. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układaj kolejno warstwy: ziemniaki, mięso, plastry cukinii, ziemniaki, mięso itd. Górną warstwę ułóż z plastrów ziemniaków i pomidora. Oprósz potrawę pieprzem i skrop oliwą.
4. Zapiekaj w 180°C około 30 minut. Pod koniec wierzch możesz posypać dowolnym serem.
5. Ziemniaki ułóż na natłuszczonej blasze i piecz w temperaturze 190°C około 20 min.