Zapiekanka z mielonym mięsem

Zasmakuje każdemu

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 30 dag mielonego mięsa mieszanego
  • puszka pomidorów w zalewie
  • średnia cukinia
  • większy pomidor
  • łyżka koncentratu  pomidorowego
  • łyżka słodkiej papryki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • szczypta cynamonu
  • oliwa

Reklama

Przygotowanie:
1. Ziemniaki ugotuj prawie na miękko w osolonej wodzie. Gdy ostygną, obierz i pokrój w grube plastry.

2. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę i zeszklij na oliwie, pod koniec dodaj posiekany czosnek (nie rumień). Dołóż mielone mięso i smaż ok. 8 minut, mieszając. Dodaj koncentrat, przesmaż, a następnie dołóż posiekane pomidory z puszki wraz z zalewą. Dopraw solą, pieprzem, słodką papryką i cynamonem. Powinno mieć wyrazisty smak. Duś kilka min.

3. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układaj kolejno warstwy: ziemniaki, mięso, plastry cukinii, ziemniaki, mięso itd. Górną warstwę ułóż z plastrów ziemniaków i pomidora. Oprósz potrawę pieprzem i skrop oliwą.

4. Zapiekaj w 180°C około 30 minut. Pod koniec wierzch możesz posypać dowolnym serem.

5. Ziemniaki ułóż na natłuszczonej blasze i piecz w temperaturze 190°C około 20 min.

Dowiedz się więcej na temat: zapiekanka | koszt | przepis | cebula | mięsa | mięso | zapiekanki

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje