Reklama

Reklama

Zapiekanka z rybą

Zapiekanka z rybą, to danie, które docenią wszyscy smakosze ryb. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Zapiekanka z rybą to bardzo dobry pomysł, gdy mamy ochotę na lekki i zdrowy obiad.

Składniki

  • 700 g ziemniaków
  • 300 g filetu z halibuta lub dorsza
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 30 g masła
  • 1 cebula
  • pieprz, sól do smaku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

Zapiekanka z rybą - przygotowanie

1. Ziemniaki ugotować w posolonym wrzątku i ugnieść na puree.

2. Mleko zagotować z cebulą pokrojoną w kostkę, liściem laurowym i zielem angielskim, posolić i popieprzyć do smaku.

3. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, smażyć chwilę nie rumieniąc.

4. Do zasmażki dodać gorące mleko, gotować na małym ogniu i mieszać aż sos zgęstnieje. Wyciągnąć liście laurowe i ziele angielskie.

5. Rybę pokroić w większą kostkę, ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać sosem, na wierzch rozłożyć ziemniaczane puree, wyrównać.

6. Piec 30-35 minut w 190 stopniach, podawać na ciepło.

Reklama

Spróbuj też innych zapiekanek:

Zapiekanka chłopska z kapustą

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem

Zapiekanka makaronowa

Zobacz również:


INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Zapiekanka z rybą | dania z ryb | obiad | ziemniaki piure

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje