Zapiekanka z ryżem

Polecamy przepis, który skusi nawet największego niejadka! Życzymy smacznego!

article cover
Arch. Bauer

Składniki:

● 1 szklanka gotowanego ryżu

● 3-4 jabłka

● garść rodzynek  

● 1-2 łyżeczki soku z cytryny

● 1/2 szklanki słodkiej śmietanki  

● 3 łyżeczki cukru

● wanilia i cynamon

● łyżka masła

● bułka tarta

Sposób przygotowania:

1. Rodzynki namocz w lekko ciepłej wodzie, a następnie osącz. Jabłka umyj, obierz, wydrąż gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę. Przełóż do rondelka i podgrzej.

2. Do duszących się owoców dodaj cukier, szczyptę cynamonu i wanilii. Zakwaś sokiem z cytryny, wsyp rodzynki i wymieszaj.

3. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Ułóż warstwę ryżu i owoców, polej śmietanką wymieszaną z resztą wanilii i cynamonu.

4. Zapiekaj 30 minut w piekarniku w temperaturze 170°C.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas