Rodzinny obiad na 11 listopada. Potrawy, które zawsze się sprawdzają

Anna Gburek

Co przyrządzić na 11 listopada?
Co przyrządzić na 11 listopada? 123RF/PICSEL

Spis treści:

  1. Obiad na 11 listopada - pomysły na jesienne dania
  2. Zupa na 11 listopada - szybka smaczna i pożywna
  3. Danie główne na 11 listopada - postaw na szybkie klopsiki z kurczaka
  4. Słodki deser na 11 listopada - prosty i szybki

Obiad na 11 listopada - pomysły na jesienne dania

Zupa na 11 listopada - szybka smaczna i pożywna

Kremowa zupa dyniowa posypana pestkami dyni, podana w białej misce obok dwóch kromek chleba pełnoziarnistego, kawałka dyni oraz czosnku na lnianej serwetce.
Zupa krem z dyni rozgrzewa i syci - jest więc idealna na jesienną porę123RF/PICSEL

Składniki

  • 600 g dyni
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 600 ml bulionu
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki oliwy
  • sól i pieprz
  1. Dynię obierz ze skórki i pozbądź się pestek. Następnie pokrój ją w kostkę. Jeśli wybrałaś dynię hokaido, nie musisz ją obierać, ponieważ ma jadalną skórkę. Zupa przygotowana z tego gatunku dyni będzie wyjątkowo słodka.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  3. Cebulę obierz z łupin i pokrój na pióra.
  4. Przygotuj garnek i wlej na jego dno oliwę. Następnie na lekko rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę i podsmażaj ją, dopóki się nie zeszkli.
  5. Do cebuli dorzuć ziemniaki i dynię. Smaż kilka minut, a następnie zalej bulionem i gotuj ok. 20-30 minut.
  6. Kiedy warzywa będą miękkie, dodaj mleczko i zblenduj je na gładki krem.
  7. Postaw na gazie i zagotuj.
  8. Przed podaniem dopraw solą i pieprzem.

Danie główne na 11 listopada - postaw na szybkie klopsiki z kurczaka

Idealne danie na jesień. Klopsiki w wersji wege lub mięsnej
Idealne danie na jesień. Klopsiki w wersji wege lub mięsnej123RF/PICSEL

Składniki

  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 125 ml bulionu drobiowego
  • masło klarowane (do smażenia)
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól, pieprz, cukier (do smaku)
  1. Namocz kajzerkę w małej ilości wody, następnie odsącz ją z jej nadmiaru.
  2. Mięso wraz z bułką zmiel w maszynce na średnich oczkach.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do mięsa wraz z jajkiem, majerankiem i słodką papryką, solą i pieprzem. Wymieszaj wszystkie składniki dłonią.
  4. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni na jednej łyżce oliwy. Cebulę zdejmij z patelni i dodaj do mięsa.
  5. Wilgotnymi dłońmi formuj małe pulpeciki.
  6. Na maśle klarowanym lub oliwie podsmaż pulpeciki z obu stron.
  7. Zalej pulpeciki bulionem i gotuj przez ok. 5-7 minut.
  8. Dodaj pomidory z puszki i gotuj przez 10 min.
  9. Na koniec spróbuj sos i dopraw bazylią oraz ewentualnie solą, pieprzem czy cukrem.

Zobacz również:

    Słodki deser na 11 listopada - prosty i szybki

    Placek ze śliwkami to ciasto, które świetnie sprawdzi się na początku jesieni
    Placek ze śliwkami to ciasto, które świetnie sprawdzi się na początku jesienikasia2003123RF/PICSEL

    Składniki

    • 1 szklanka jogurtu naturalnego
    • 3 szklanki mąki
    • 2 szklanki cukru
    • 1 szklanka oleju
    • 3 jajka
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 0,5 kilograma śliwek
    1. Śliwki dokładnie umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki.
    2. W misce wymieszaj mokre składniki: jogurt, jajka, olej.
    3. W osobnym naczyniu przesiej mąkę, dodaj do niej cukier i proszek do pieczenia.
    4. Suche i mokre składniki połącz ze sobą i wymieszaj szpatułką.
    5. Gotowe ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
    6. Na wierzch ułóż połówki śliwek.
    7. Ciasto piecz przez 40 min w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza.

    Zobacz również:

    Stos naleśników polanych syropem klonowym, posypanych cukrem pudrem, ozdobionych plasterkami banana i świeżymi truskawkami, podany na talerzu, wokół rozsypane kawałki czekolady.
    Odkryj triki, które pomogą ci oszczędzać czas, pieniądze i energięCanva ProINTERIA.PL
    Smaki jesieni: 3 sezonowe przepisy z wykorzystaniem ekologicznych produktówmateriały promocyjne