Składniki na 4 porcje: - kromka pieczywa tostowego, - 1 cebula, - 400 g mieszanego mięsa mielonego, - sól, pieprz,- łyżeczka średnio ostrej musztardy, - słodka papryka, - 1 jajko, - 2 łyżki oleju, - 200 g ryżu długoziarnistego, - 25 g masła, - 25 g mąki, - 350 ml bulionu warzywnego, - 100 g śmietany kremówki, - 50 g sera topionego, - cukier, - 75 g sera gouda, - puszka kukurydzy, - 2 pomidory, - 75 g mrożonego groszku, - tłuszcz do formy, - natka pietruszki do dekoracji. Przygotowanie: Mięso mielone, namoczone i odciśnięte pieczywo, pokrojoną w kostkę cebulę, sól, pieprz, musztardę, paprykę i jako wymieszać. Z masy uformować małe kulki. I obsmażyć je na oleju przez 6-8 minut. Ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, dodać bulion i śmietanę, zagotować cały czas mieszając, dodać serek topiony. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Ser zetrzeć. Kukurydzę osączyć. Pomidory pokroić w szpalty. Ryż kulki mięsne, groszek, kukurydzę i pomidory wymieszać, umieścić w posmarowanej tłuszczem formie, zalać przygotowanym sosem i posypać serem. Zapiekać w rozgrzanym do 200 st. Piekarniku przez 20 minut. Dekorować natką pietruszki. Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 3650 kJ/872 kcal