Zapiekanka z ziemniaczanym purée

Podaj to danie z mięsem i surówką.

Prosta i smaczna zapiekanka
Prosta i smaczna zapiekanka123RF/PICSEL

Przygotowanie

Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 minut, odcedzamy i studzimy.

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie, odcedzamy. Rozgniatamy tłuczkiem, dodajemy mleko i 20 g masła, dobrze mieszamy. Doprawiamy pieprzem i solą.

W rondelku roztapiamy masło, dodajemy warzywny wywar i starty żółty ser, doprowadzamy do wrzenia. Zaprawiamy mąką, mieszamy, aż sos zgęstnieje.

Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, wykładamy purée i wciskamy różyczki brokułów. Polewamy serowym sosem i zapiekamy 10 minut w 200ºC.

Na patelni prażymy płatki migdałów i posypujemy nimi zapiekankę. Dzielimy na porcje i podajemy na ciepło.

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?Interia Kulinaria
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas