Zapiekanka ze szparagami: Przepis na smaczne i sycące danie

Zapiekanka ze szparagami to niezwykle smaczny i sycący posiłek
Zapiekanka ze szparagami to niezwykle smaczny i sycący posiłek123RF/PICSEL

Zapiekanka ze szparagami - doskonały pomysł na sycący obiad

Zobacz również:

    Składniki:

    • Pęczek zielonych szparagów
    • 300 g makaronu penne
    • 300 g piersi z kurczaka
    • Suszone pomidory
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 250 sera gouda
    • 200 g śmietanki kremówki
    • Słodka papryka
    • Kurkuma

    Zapiekanka makaronowa ze szparagami: Przepis

    1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie i odcedź.
    2. Szparagi należy umyć i odłamać twarde końcówki (złamią się w odpowiednim miejscu przy ich wyginaniu). Następnie pokrój na mniejsze kawałki, włóż do garnka, zalej wodą i gotuj poprzez 5 minut. Gdy będą gotowe, odcedź.
    3. Pokrój kurczaka na małe kawałki, przypraw papryką i kurkumą. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju i podsmaż kurczaka, a na koniec dorzuć pokrojoną cebulę i drobno posiekany czosnek. Smaż wszystko przez kilka minut.
    4. Makaron wymieszaj ze szparagami, kurczakiem i suszonymi pomidorami, a następne przełóż do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem. Wymieszaj śmietankę kremówkę z połową startego sera i wlej do naczynia. Nie wierzchu ułóż kilka gałązek szparagów i posyp resztą sera.
    5. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Smacznego!
    Zmysłowe smaki: Jak obierać i gotować szparagi?Zmysłowe smakiInteria.tv
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?