Zapiekanka ze szparagami: Przepis na smaczne i sycące danie
Sezon na szparagi w pełni, więc warto dobrze go wykorzystać i sięgać po te warzywa jak najczęściej. Nie tylko zachwycają smakiem, ale też właściwościami zdrowotnymi. Obfitują w białko i błonnik, dzięki czemu idealnie sprawdzą się wtedy, gdy chcemy pozbyć się zbędnych kilogramów. Szparagi poleca się również sercowcom zmagającym się z wysokim ciśnieniem oraz cukrzykom. Sposobów na przyrządzenie tych sezonowych warzyw jest bez liku, a jednym z nich jest przygotowanie pysznej i sycącej zapiekanki makaronowej ze szparagami. Danie jest szybkie i łatwe do zrobienia, a z pewnością podbije nawet wybredne podniebienia. Zapiekanka ze szparagami z poniższego przepisu zawsze wychodzi idealnie! Sprawdź, jak ją zrobić.
Zapiekanka ze szparagami - doskonały pomysł na sycący obiad
Sezon na szparagi jest krótki, gdyż zwykle trwa od końca kwietnia do końca czerwca. A szkoda, bo te warzywa imponują wartościami odżywczymi i prozdrowotnymi właściwościami. A przy tym smakują naprawdę wybornie! Warto się nimi zajadać, gdyż są niskokaloryczne, a obfitują w błonnik, białko i inne cenne substancje. Szparagi doskonale pobudzają trawienie, a do tego pomagają regulować poziom cukru we krwi i obniżyć poziom cholesterolu.
Warto więc wykorzystać w pełni ten czas, kiedy szparagi są najbardziej dorodne i eksperymentować z przygotowaniem ich w różnych odsłonach. Można ugotować je w wodzie lub na parze czy też podsmażyć na patelni, ale można także zrobić wyborną zapiekankę makaronową ze szparagami. Jest pożywna i sycąca, a idealnie nadaje się na szybki obiad czy danie główne na imprezach czy spotkaniach przy stole. Sprawdź, jak ją zrobić!
Składniki:
- Pęczek zielonych szparagów
- 300 g makaronu penne
- 300 g piersi z kurczaka
- Suszone pomidory
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 sera gouda
- 200 g śmietanki kremówki
- Słodka papryka
- Kurkuma
Zapiekanka makaronowa ze szparagami: Przepis
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie i odcedź.
- Szparagi należy umyć i odłamać twarde końcówki (złamią się w odpowiednim miejscu przy ich wyginaniu). Następnie pokrój na mniejsze kawałki, włóż do garnka, zalej wodą i gotuj poprzez 5 minut. Gdy będą gotowe, odcedź.
- Pokrój kurczaka na małe kawałki, przypraw papryką i kurkumą. Rozgrzej na patelni łyżkę oleju i podsmaż kurczaka, a na koniec dorzuć pokrojoną cebulę i drobno posiekany czosnek. Smaż wszystko przez kilka minut.
- Makaron wymieszaj ze szparagami, kurczakiem i suszonymi pomidorami, a następne przełóż do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem. Wymieszaj śmietankę kremówkę z połową startego sera i wlej do naczynia. Nie wierzchu ułóż kilka gałązek szparagów i posyp resztą sera.
- Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Smacznego!
Zobacz także: