Zapiekanka ziemniaczano-jabłkowa
Oryginalny przepis.

Składniki:
- 0,5 kg. ziemniaków
- 0,5 kg. jabłek
- 1 cebula
- 10 dag żółtego sera
- 200 ml. śmietany
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki masła
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki, jabłka przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w plasterki. Śmietanę doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, układać w nim warstwami: ziemniaki, jabłka i cebulę, kończąc ziemniakami. Zapiekankę polać doprawioną śmietaną i posypać serem. Zapiekać w nagrzanym do 180 C piekarniku przez ok. 50 min.Czas przygotowania 1 h. 20 min. Przepis na 6 osób.