Zapiekany kurczak po włosku

Smaczny i aromatyczny kurczak po włosku sprawdzi się zarówno na świąteczny, jak i codzienny obiad. To łatwe w przygotowaniu danie zachwyci każdego miłośnika drobiu.

Smakowity kurczak z włoskimi przyprawami
Smakowity kurczak z włoskimi przyprawami123RF/PICSEL

Składniki

  • 6 udek kurczaka
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • po 2 cebule i kolorowe papryki
  • 1 główka czosnku
  • olej
  • sok z cytryny
  • tymianek
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
1 godz. 10 min
6 porcji

Sposób przygotowania:

1. Udka kurczaka opłucz, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Obsmaż na dwóch łyżkach oleju, przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj wyszorowane i pokrojone na ćwiartki ziemniaki oraz cebule i podzielony na ząbki czosnek. 

2. Składniki skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, obłóż kilkoma gałązkami tymianku i oregano, skrop oliwą. Piecz 50 min w 180°C. Dodaj pokrojoną paprykę. Dopiekaj jeszcze 20 minut.