Zapiekany kurczak po włosku
Smaczny i aromatyczny kurczak po włosku sprawdzi się zarówno na świąteczny, jak i codzienny obiad. To łatwe w przygotowaniu danie zachwyci każdego miłośnika drobiu.

Składniki
- 6 udek kurczaka
- 1 kg młodych ziemniaków
- po 2 cebule i kolorowe papryki
- 1 główka czosnku
- olej
- sok z cytryny
- tymianek
- oregano
- sól
- pieprz
- oliwa
1 godz. 10 min
6 porcji
Sposób przygotowania:
1. Udka kurczaka opłucz, osusz, natrzyj solą i pieprzem. Obsmaż na dwóch łyżkach oleju, przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj wyszorowane i pokrojone na ćwiartki ziemniaki oraz cebule i podzielony na ząbki czosnek.
2. Składniki skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, obłóż kilkoma gałązkami tymianku i oregano, skrop oliwą. Piecz 50 min w 180°C. Dodaj pokrojoną paprykę. Dopiekaj jeszcze 20 minut.