Zapiekany kurczak z warzywami
Dodatek warzyw sprawia, że kurczak smakuje wyśmienicie. Przygotuj na obiad lub kolację.

Składniki
- 6 podudzi lub pałek kurczaka
- 30 dag okry lub mała cukinia
- 30 dag pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki oleju
- papryka
- pieprz
6 porcji
Sposób przygotowania:
1. Mięso opłucz, natrzyj solą, pieprzem i ostrą papryką. Opłucz strąki okry, posiekaj (cukinię pokrój w plasterki). Umyj i osusz pomidorki.
2. Obrany czosnek i cebulę pokrój w kosteczkę, zeszklij na maśle. Dodaj okrę lub cukinię. Duś 3 minuty. Przełóż do żaroodpornego naczynia.
3. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Obsmaż mięso, przełóż do warzyw. Piecz 50 min w 200°C. Wsyp pomidorki, dopiekaj 10 min