Nigdy nie panieruj tym kotletów. Skład przyprawia o zawrót głowy

Smaczne, soczyste, przygotowane w zaciszu własnej kuchni kotlety są podstawą polskiej kuchni. Wszystko jednak do momentu, kiedy na swojej drodze natkną się na dodatki, których skład przyprawia o prawdziwy zawrót głowy. Tym lepiej nigdy nie panieruj mięsa. Na ich etykiecie widnieje bowiem „cała litania składników” – przestrzega Katarzyna Bosacka.

Skład tego produktu przyprawia o zawrót głowy. Nigdy nie panieruj tym kotletów
Skład tego produktu przyprawia o zawrót głowy. Nigdy nie panieruj tym kotletów123RF/PICSEL

Kotlet schabowy jest prawdziwym królem polskich stołów. Wielu wręcz uwielbia jego smak, systematycznie przygotowując to danie wraz z nadejściem weekendu. Banalny w przyrządzeniu i sycący, jest ulubionym daniem wielu Polaków. Wszystko jednak do momentu.

Mięso, obtoczone uprzednio w jajku i bułce tartej, może stać się niebezpiecznym składnikiem całego obiadu. Zanim więc sięgniesz po dodatki, lepiej dobrze przyjrzyj się etykiecie. Katarzyna Bosacka radzi. Tym lepiej nigdy nie panierować kotletów.

Jak zrobić dobrą panierkę do kotleta? Zwróć uwagę na skład

Katarzyna Bosacka znów apeluje o czytanie etykiet.
Katarzyna Bosacka znów apeluje o czytanie etykiet.Ola Skowron/Dzien Dobry TVN/East NewsEast News

Katarzyna Bosacka, od lat doradzając Polakom w kwestiach świadomego robienia zakupów, dziś jest prawdziwą ekspertką w tym temacie. Dziennikarka raz za razem apeluje do rodaków, zachęcając ich szczególnie do dokładnego analizowania składów produktów. Tak, by po powrocie do domu z siatkami pełnymi zakupów, uniknąć nieprzyjemnych rozczarowań.

Zupełnie niedawno Katarzyna Bosacka przeanalizowała bowiem skład bułki tartej, którą znaleźć można na sklepowych półkach. "Czy bułka tarta nie powinna zawierać tylko... startej bułki?" - zastanawia się już na wstępnie ekspertka. Mimo iż wydaje się to oczywiste, w rzeczywistości jest zgoła dalekie od prawdy.

"Teoretycznie tak, ale praktycznie nie. W sklepach roi się od gotowych bułek tartych, które mają całą litanię składników!" - odpowiada na postawione przez siebie pytanie ekspertka. A kolejno wylicza, co znajduje się w składzie sklepowej bułki tartej. Ten może przyprawić o zawrót głowy.

Takiej bułki tartej wystrzegaj się podczas zakupów. Bosacka radzi

Bułka tarta z niezdrowymi dodatkami? Na taką w sklepie natknęła się jedna z internautek, konsultując kolejno swoje znalezisko z Katarzyną Bosacką. W składzie produktu widnieje bowiem cały szereg, zakazanych z punktu widzenia zdrowego odżywiania, dodatków. "W składzie między innymi cukier (na drugim miejscu w składzie), margaryna (z tłuszczem palmowym), emulgatory, aromaty, polepszacze, środek do przetwarzania mąki" - wylicza Katarzyna Bosacka.

"Bułka tarta, przygotowana tradycyjnie - z suchej bułki, powinna zawierać takie same składniki, z których ta bułka była upieczona, czyli: mąka, drożdże, sól, woda. Okazuje się, że sklepowa bułka tarta ma ogrom polepszaczy, których tak naprawdę nie powinna zawierać" - dodaje ekspertka, zwracając się kolejno do Polaków. Radzi, by podobny produkt, w trosce o własne zdrowie, przygotowywać w zaciszu własnego domu. "Dlatego jeżeli mamy czas to mielmy bułkę w domu (tą o dobrym składzie). I czytajmy etykiety! ZAWSZE!" - apeluje.

Dietetyk: W Polsce jest tolerowanie słodyczy i zachęcanie do ich jedzeniaINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas