Zapomnij o grzybach z kapustą. Oto sekretny składnik wigilijnych uszek siostry Anastazji
Uszka do wigilijnego barszczu muszą smakować wyjątkowo. Sekret tkwi nie tylko w recepturze na ciasto, ale i w farszu. A ten nie musi koniecznie być przygotowany z grzybów i kapusty. Spróbuj w tym roku zaskoczyć gości i podać im uszka z fasolą. Oto przepis od siostry Anastazji.
Większość z was na pytanie, jakie uszka przygotowuje do wigilijnego barszczu, odpowie: z kapustą i grzybami. Siostra Anastazja zdradza, jak można lekko zmodyfikować farsz, zastępując kapustę innym produktem. Okazuje się, że świetnie poradzi sobie także fasola. Dla tych, którzy mają ochotę w tym roku podać swoim gościom coś innego, podajemy przepis.
Składniki na uszka z fasolą
Na farsz:
- 15 dag fasoli Jaś,
- 1 mała cebula,
- 5-6 kawałków suszonych grzybów,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 2 łyżki tłuszczu,
- sól,
- pieprz.
Na ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej,
- 1 jajo,
- 3/4 szklanki letniej wody (ok.),
- 1/4 szklanki mleka,
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli.
Polecamy również przepisy siostry Anastazji:
Sposób przygotowania uszek z fasolą
Farsz:
- Grzyby i fasolę - wcześniej namoczone - ugotować i zemleć.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu i dodać do zmielonej masy.
- Wymieszać wraz z bułką tartą i doprawić do smaku.
- Nadziewać uszka farszem.
Ciasto:
- Przesianą mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie i wolno wlewać gorące mleko, mieszając widelcem.
- Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej, miękkiej i lśniącej masy. Ciasto ma mieć wolną konsystencję. Po czym rozwałkować na grubość ok. 2 mm i wykrawać małe kwadraciki (ok. 4 × 4 cm).
- Na środek każdego nałożyć nadzienie z fasoli, złożyć po przekątnej, zlepić brzegi i założyć rogi jeden na drugi, mocno zlepiając.
- Gotowe uszka wrzucać partiami do wrzącej osolonej wody.
- Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką, by nie przywarły do dna. Przykryć i wolno gotować.
- Gdy wypłyną, odkryć i gotować jeszcze przez ok. 3 min.
- Odcedzić lub pojedynczo wyciągać łyżką cedzakową.
- Gorące układać na półmisku.
* Przepis pochodzi z książki "Siostra Anastazja. Życie pełne smaku"