Zapomnij o grzybach z kapustą. Oto sekretny składnik wigilijnych uszek siostry Anastazji

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Uszka z fasolą posmakują całej rodzinie.
Uszka z fasolą posmakują całej rodzinie. Jan GraczyńskiEast News

Składniki na uszka z fasolą

  • 15 dag fasoli Jaś, 
  • 1 mała cebula,
  • 5-6 kawałków suszonych grzybów, 
  • 1 łyżka bułki tartej, 
  • 2 łyżki tłuszczu, 
  • sól,
  • pieprz. 
  • 1/2 kg mąki pszennej, 
  • 1 jajo, 
  • 3/4 szklanki letniej wody (ok.), 
  • 1/4 szklanki mleka,
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli. 
Sposób przygotowania uszek wg receptury siostry Anastazji
Sposób przygotowania uszek wg receptury siostry Anastazji 123RF/PICSEL

Sposób przygotowania uszek z fasolą

  1. Grzyby i fasolę - wcześniej namoczone - ugotować i zemleć. 
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu i dodać do zmielonej masy. 
  3. Wymieszać wraz z bułką tartą i doprawić do smaku. 
  4. Nadziewać uszka farszem.
  1. Przesianą mąkę wysypać na stolnicę, zrobić wgłębienie i wolno wlewać gorące mleko, mieszając widelcem. 
  2. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać ciasto do uzyskania jednolitej, miękkiej i lśniącej masy. Ciasto ma mieć wolną konsystencję. Po czym rozwałkować na grubość ok. 2 mm i wykrawać małe kwadraciki (ok. 4 × 4 cm). 
  3. Na środek każdego nałożyć nadzienie z fasoli, złożyć po przekątnej, zlepić brzegi i założyć rogi jeden na drugi, mocno zlepiając. 
  4. Gotowe uszka wrzucać partiami do wrzącej osolonej wody. 
  5. Delikatnie zamieszać drewnianą łyżką, by nie przywarły do dna. Przykryć i wolno gotować. 
  6. Gdy wypłyną, odkryć i gotować jeszcze przez ok. 3 min. 
  7. Odcedzić lub pojedynczo wyciągać łyżką cedzakową. 
  8. Gorące układać na półmisku.
Czas na lepsze. Odcinek 4interiaINTERIA.PL