Mrożenie uszek przed świętami. Goście nie zgadną, że mają już kilka tygodni

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Część osób wprost nie może doczekać się świątecznego rozgardiaszu, inni mają ochotę zapakować walizki i udać się jak najdalej od nadchodzącego chaosu. Zwolennicy przedświątecznych przygotowań z umiłowaniem dekorują domy i mieszkania, a także powoli zaczynają planować menu na rodzinne spotkania. Na tym etapie myślimy o wcześniejszym przygotowaniu uszek do barszczu. Czy będzie można je zamrozić, by w spokoju czekały na Wigilię? Sprawdź już teraz.

Mrożenie surowych lub gotowanych uszek
Mrożenie surowych lub gotowanych uszek123RF/PICSEL

Uszka wigilijne - czy można je zamrozić?

Natłok przedświątecznych obowiązków sprawia, że zaczynamy myśleć o ułożeniu harmonogramu prac na kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem. Spisujemy listę składników na pierniki, ciasta, gołąbki, mięsa, a także wykwintny barszcz. Zwłaszcza idealnie rubinowej i głębokiej w smaku zupy na bazie buraków nie może zabraknąć na wigilijnym stole.

Najczęściej serwujemy ją w towarzystwie niewielkich, ale pełnych smaku uszek. Jeśli planujemy zrobić je już początkiem grudnia, możemy zastanawiać się nad jedną kwestią. Czy uszka nadają się do mrożenia? Doświadczeni kucharze stawiają sprawę jasno - nic nie stoi na przeszkodzie, by włożyć własnoręcznie ulepione uszka do zamrażalnika.

Mrożenie uszek gotowanych

Wiemy już, że zrobione jeszcze przed świętami uszka spokojnie mogą poleżakować w zamrażalniku. Tutaj rodzi się jednak kolejna kwestia, która nie dla wszystkich będzie jasna. Czy można zamrozić je po ugotowaniu? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta - w zamrażalniku można trzymać podgotowane uszka. Ma to nawet swoje plusy, gdyż w trakcie świętowania możemy podgrzać je w okamgnieniu i zaserwować gościom.

W jaki sposób mrozić uszka, by przetrwały do świąt?
W jaki sposób mrozić uszka, by przetrwały do świąt?123RF/PICSEL

Zanim jednak znajdą się w szufladzie zamrażarki, musimy odpowiednio ugotować uszka. Dodatek do barszczu gotujemy w dobrze osolonej wodzie, a następnie odcedzamy i polewamy niewielką porcją oleju roślinnego. Następnie pozostawiamy je do osuszenia i chowamy do przygotowanych pojemników, wykładamy na tacki styropianowe lub wrzucamy do woreczków strunowych. Tak przygotowane przetrwają w chłodzie ok. 4 tygodnie.

Surowe uszka w zamrażalniku

Doświadczone panie domu wskazują także na alternatywną metodę obchodzenia się z delikatnymi uszkami. Możemy zamrozić je w formie surowej, bez wstępnego gotowania. W jaki sposób najlepiej mrozić uszka, których nie poddano obróbce termicznej? Warto stosować się do kilku prostych kroków.

Jeśli chcemy mieć pewność, że uszka przetrwają pobyt w zamrażalniku, przygotujmy dużą tackę, którą następnie wyłożymy pergaminem lub papierem do pieczenia. Na tak przygotowany gadżet kuchenny wykładamy pierożki, pamiętając o tym, by zachować między nimi niewielkie przerwy. Stykające się ze sobą uszka szybko ulegną sklejeniu.

Tackę wypełnioną surowymi uszkami wkładamy do zamrażalnika na ok. 2 godziny. Etap ten nazywamy wstępnym przemrożeniem. W tym czasie pierożki schłodzą się i nabiorą twardszej konsystencji. Po upływie wyznaczonego czasu możemy przełożyć je do opakowań docelowych i przechowywać szczelnie zamknięte nawet przez 3 miesiące.

"Zdrowie na widelcu": Pierogi z kapustą i grzybamiPolsat Cafe

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas