Zapomnij o kiszonej. Sok ze świeżej pomoże zrzucić kilogramy i uodporni
W tym niepozornym warzywie kryje się moc witamin, probiotyków i siła wzmocnienia odporności organizmu, z którą nie może mierzyć się żaden specyfik apteczny. Biała kapusta, bo o niej mowa, ma w sobie prawdziwą super moc. Oprócz doskonałego wsparcia w okresie chorobowym pomoże także w odchudzaniu i ułatwi trawienie, a nawet ochroni przed wrzodami. Wprowadź do codziennej diety sok z białej kapusty, a szybko poczujesz jego niemal magiczne oddziaływanie na cały organizm.
Właściwości lecznicze i składniki odżywcze w białej kapuście
Cudowne właściwości białej kapusty znane są ludziom już od starożytnych czasów, w których wykorzystywano ją do leczenia i pielęgnacji. Pitagoras zalecał codzienne spożywanie surowej kapusty jako środka leczącego choroby nerwowe. Starożytni żeglarze jedli kapustę, by nie dopuścić do szkorbutu. Surową kapustę uważano za środek oczyszczający krew i skórę, odtruwający wątrobę, leczący artretyzm, bóle głowy i kaca. W dowód uznania za jej cudowne właściwości postawiono kapuście nawet świątynię. Wiele z nas kojarzy z pewnością babciny sposób na bolące stawy - przyłożenie schłodzonych liści kapusty przynosi ulgę, zmniejsza obrzęk i koi zmienione chorobowo miejsce. Ale właściwości białej kapusty nie kończą się na stosowaniu jej zewnętrznie. Pełny potencjał tkwi w soku z tego warzywa. Wyciśnięty za pomocą standardowej lub wolnoobrotowej sokowirówki, jest prawdziwą bombą witaminową.
Sok z białej kapusty zawiera witaminy:
- A
- E
- K
- B1
- B2
- B3
- B6
- C
Dodatkowo znajdziemy w nim karoten, biotynę, jod, cynk, potas, magnez, wapń, fosfor i żelazo. To, co tworzy z kapusty "superfood" to dwa rzadko spotykane składniki bardzo ważne dla organizmu: siarka (pomaga przy objawach pasożytów, pozytywnie wpływa na wygląd skóry i paznokci) oraz sulforafan, czyli niespotykanie silny antyoksydant, chroniący przed chorobami nowotworowymi. Błonnik natomiast pomoże zredukować centymetry w pasie.
Zobacz również:
Sok z białej kapusty - na co pomaga?
Lista korzyści płynących z wprowadzenia do codziennej diety świeżego soku z kapusty jest bardzo długa. Mikstura jest doskonała niemal dla każdego i pomoże przy wielu popularnych dolegliwościach:
- usuwa toksyny z organizmu,
- jest naturalnym probiotykiem,
- wspiera pracę układu trawiennego,
- chroni przed chorobami takimi jak: rak, wrzody żołądka,
- pomaga przy nadciśnieniu,
- wzmacnia odporność,
- łagodzi stany zapalne i bóle głowy,
- poprawia koncentrację,
- wspomaga w utracie zbędnych kilogramów i gojeniu się ran,
- zapobiega starzeniu się skóry,
- wspomaga trawienie.
Zalecana ilość to sok wyciśnięty za pomocą sokowirówki z ok. 0,5 kg surowej białej kapusty. Jeśli mamy problem z wrzodami i chcemy przyspieszyć gojenie ran w śluzówce żołądka, warto sok pić codziennie na czczo, zaczynając od pół szklanki i stopniowo zwiększając ilość. Jeśli zależy nam na wzmocnieniu odporności i wspomaganiu procesu odchudzania, dobrze jest wypijać codziennie 1 szklankę soku. Na rynku dostępne są gotowe, świeżo wyciskane soki, jeśli brakuje nam czasu na samodzielne przygotowanie. Warto wybierać te z oznaczeniem 100 proc., by nie zawierały w sobie szkodliwych dodatków. Podczas odchudzania warto popijać sok wyciśnięty z białej kapusty 3-4 razy dziennie w dawkach 100-200 ml, aby zacząć zauważać utratę wagi już po kilku tygodniach stosowania.
Sok z białej kapusty - przeciwwskazania
Mimo tego, że biała kapusta zwykle jest dobrze tolerowana, warto wspomnieć o grupie osób, która zdecydowanie nie powinna wprowadzać do swojej diety tego rodzaju soku. Osoby doświadczające objawów SIBO, czyli nadwrażliwości jelit, ze względu na występującą w białej kapuście siarkę, nie powinny jej jadać ani pić z niej soku. Podobnie ma się sprawa z osobami ze schorzeniami tarczycy, zapaleniem trzustki czy dolegliwościami układu trawiennego takimi jak: zapalenie i/lub skurcze jelit, nadkwasowość żołądka, biegunki. Warto bacznie obserwować reakcje swojego organizmu podczas wprowadzania soku z białej kapusty. Jeśli nie występuje pokrzywka na skórze, a jelita pracują prawidłowo, możemy kontynuować czerpanie dobrodziejstw z soku.