Zapomnij o kiszonej. Sok ze świeżej pomoże zrzucić kilogramy i uodporni

W tym niepozornym warzywie kryje się moc witamin, probiotyków i siła wzmocnienia odporności organizmu, z którą nie może mierzyć się żaden specyfik apteczny. Biała kapusta, bo o niej mowa, ma w sobie prawdziwą super moc. Oprócz doskonałego wsparcia w okresie chorobowym pomoże także w odchudzaniu i ułatwi trawienie, a nawet ochroni przed wrzodami. Wprowadź do codziennej diety sok z białej kapusty, a szybko poczujesz jego niemal magiczne oddziaływanie na cały organizm.

Sok z białej kapusty ma w sobie wiele witamin i dodatkowe super składniki, które pomogą w zrzuceniu nadprogramowych kilogramów
Sok z białej kapusty ma w sobie wiele witamin i dodatkowe super składniki, które pomogą w zrzuceniu nadprogramowych kilogramówCanvaProINTERIA.PL

Właściwości lecznicze i składniki odżywcze w białej kapuście

Cudowne właściwości białej kapusty znane są ludziom  już od starożytnych czasów, w których wykorzystywano ją do leczenia i pielęgnacji. Pitagoras zalecał codzienne spożywanie surowej kapusty jako środka leczącego choroby nerwowe. Starożytni żeglarze jedli kapustę, by nie dopuścić do szkorbutu. Surową kapustę uważano za środek oczyszczający krew i skórę, odtruwający wątrobę, leczący artretyzm, bóle głowy i kaca. W dowód uznania za jej cudowne właściwości postawiono kapuście nawet świątynię. Wiele z nas kojarzy z pewnością babciny sposób na bolące stawy - przyłożenie schłodzonych liści kapusty przynosi ulgę, zmniejsza obrzęk i koi zmienione chorobowo miejsce. Ale właściwości białej kapusty nie kończą się na stosowaniu jej zewnętrznie. Pełny potencjał tkwi w soku z tego warzywa. Wyciśnięty za pomocą standardowej lub wolnoobrotowej sokowirówki, jest prawdziwą bombą witaminową.

Sok z białej kapusty zawiera witaminy:

  • E
  • K
  • B1
  • B2
  • B3
  • B6
  • C

Dodatkowo znajdziemy w nim karoten, biotynę, jod, cynk, potas, magnez, wapń, fosfor i żelazo. To, co tworzy z kapusty "superfood" to dwa rzadko spotykane składniki bardzo ważne dla organizmu: siarka (pomaga przy objawach pasożytów, pozytywnie wpływa na wygląd skóry i paznokci) oraz sulforafan, czyli niespotykanie silny antyoksydant, chroniący przed chorobami nowotworowymi. Błonnik natomiast pomoże zredukować centymetry w pasie.

Sok z białej kapusty - na co pomaga?

Lista korzyści płynących z wprowadzenia do codziennej diety świeżego soku z kapusty jest bardzo długa. Mikstura jest doskonała niemal dla każdego i pomoże przy wielu popularnych dolegliwościach:

  • usuwa toksyny z organizmu, 
  • jest naturalnym probiotykiem, 
  • wspiera pracę układu trawiennego, 
  • chroni przed chorobami takimi jak: rak, wrzody żołądka, 
  • pomaga przy nadciśnieniu, 
  • wzmacnia odporność, 
  • łagodzi stany zapalne i bóle głowy, 
  • poprawia koncentrację, 
  • wspomaga w utracie zbędnych kilogramów i gojeniu się ran, 
  • zapobiega starzeniu się skóry, 
  • wspomaga trawienie.
Biała kapusta dawniej była traktowana jak panaceum na niemal każdą dolegliwość
Biała kapusta dawniej była traktowana jak panaceum na niemal każdą dolegliwośćCanvaProINTERIA.PL

Zalecana ilość to sok wyciśnięty za pomocą sokowirówki z ok. 0,5 kg surowej białej kapusty. Jeśli mamy problem z wrzodami i chcemy przyspieszyć gojenie ran w śluzówce żołądka, warto sok pić codziennie na czczo, zaczynając od pół szklanki i stopniowo zwiększając ilość. Jeśli zależy nam na wzmocnieniu odporności i wspomaganiu procesu odchudzania, dobrze jest wypijać codziennie 1 szklankę soku. Na rynku dostępne są gotowe, świeżo wyciskane soki, jeśli brakuje nam czasu na samodzielne przygotowanie. Warto wybierać te z oznaczeniem 100 proc., by nie zawierały w sobie szkodliwych dodatków. Podczas odchudzania warto popijać sok wyciśnięty z białej kapusty 3-4 razy dziennie w dawkach 100-200 ml, aby zacząć zauważać utratę wagi już po kilku tygodniach stosowania.

Sok z białej kapusty - przeciwwskazania

Mimo tego, że biała kapusta zwykle jest dobrze tolerowana, warto wspomnieć o grupie osób, która zdecydowanie nie powinna wprowadzać do swojej diety tego rodzaju soku. Osoby doświadczające objawów SIBO, czyli nadwrażliwości jelit, ze względu na występującą w białej kapuście siarkę, nie powinny jej jadać ani pić z niej soku. Podobnie ma się sprawa z osobami ze schorzeniami tarczycy, zapaleniem trzustki czy dolegliwościami układu trawiennego takimi jak: zapalenie i/lub skurcze jelit, nadkwasowość żołądka, biegunki.  Warto bacznie obserwować reakcje swojego organizmu podczas wprowadzania soku z białej kapusty. Jeśli nie występuje pokrzywka na skórze, a jelita pracują prawidłowo, możemy kontynuować czerpanie dobrodziejstw z soku.

Aplikacja Pogoda Interia - sprawdza się!materiały promocyjne
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas