Proste w przygotowaniu, oryginalne w smaku. Trzy alternatywy dla klasycznych ciast

Zachwycą zarówno smakoszy, jak i osoby szukające nowych kulinarnych inspiracji. Przepisy zdradziła znana restauratorka, prowadząca program kulinarny "Ewa Gotuje" Ewa Wachowicz. Każda receptura została dokładnie opisana, aby ułatwić wam przygotowanie tych pysznych wypieków w domowym zaciszu.

Przepisy na ciasta od Ewy Wachowicz
Przepisy na ciasta od Ewy Wachowicz123RF/PICSEL

Ciasto pomidorowe. Nietypowa alternatywa dla klasycznych ciast

Ciasto pomidorowe łączy w sobie zalety zdrowych składników i zaskakujący smak, co czyni je ciekawą opcją zarówno dla osób dbających o zdrowie, jak i tych poszukujących nowych doznań.

Co potrzebujesz, aby przygotować ciasto pomidorowe?

  • 4 pomidory malinowe 
  • 1 banan 
  • ½ szklanki oleju z pestek winogron 
  • ½ szklanki cukru trzcinowego 
  • 2 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka sody 
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka imbiru 
  • ¼ łyżeczki soli

Polewa:

  • 1 tabliczka białej czekolady 
  • 50 g masła 
  • 250 g serka mascarpone

Zdobienie:

  • kakao 
  • płatki migdałów
„Ewa gotuje”: Ciasto pomidorowePolsat

Wykonanie ciasta pomidorowego. Przepis Ewy Wachowicz

  1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka i podgrzewać przez kilka minut. 
  2. Następnie wystudzić i przetrzeć przez sito - wprost do robota. 
  3. Dodać banana. Wlać olej. Dodać cukier, mąkę, sodę i proszek do pieczenia. 
  4. Przyprawić cynamonem, imbirem i solą. Zamknąć i zmiksować. 
  5. Masę przelać do tortownicy (natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą). 
  6. Piec "do suchego patyczka" w temp. 180 st. C. 
  7. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać masło. Roztopić i wymieszać. 
  8. Połączyć z mascarpone. 
  9. Wyłożyć na wierzch wystudzonego ciasta. 
  10. Brzegi oprószyć kakao. 
  11. Środek udekorować prażonymi płatkami migdałów. 

Brownie. Czekoladowa konsystencja, intensywny smak

Propozycja dla tych, którzy nie liczą kalorii i kochają czekoladę.

Brownie
Brownie123RF/PICSEL

Potrzebne składniki:

  • 300 g czekolady gorzkiej 
  • 300 g masła 
  • 6 jajek 
  • 250 g cukru 
  • 120 g mąki 
  • 60 g kakao

Do podania:

  • maliny 
  • melisa cytrynowa

Krem: 

  • 1 szklanka śmietany 
  • 250 g mascarpone 
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • 5 łyżek masła orzechowego

Sposób przygotowania brownie według Ewy Wachowicz

  1. Czekoladę połamać i wrzucić do miski umieszczonej na garnku z wrzątkiem. 
  2. Gdy zacznie się roztapiać, dodać masło. Połączyć i odstawić do wystudzenia. 
  3. Jajka wybić do miski. Porcjami dodać cukier cały czas miksując. 
  4. Wsypać kakao i mąkę. Wymieszać na niskich obrotach. 
  5. Wlać czekoladę z masłem. 
  6. Wymieszać i przełożyć do tortownicy (średnica 26 cm, dno foremki wyścielone papierem do pieczenia). 
  7. Piec przez 20-30 minut w temp. 170 st. C. 
  8. Śmietanę wlać do miski. Dodać mascarpone. Zmiksować. 
  9. Posłodzić cukrem pudrem. Dodać masło orzechowe i ponownie zmiksować. 
  10. Krem nałożyć na brzeg upieczonego i wystudzonego brownie. 
  11. Na środku umieścić maliny. Udekorować melisą. 
„Ewa gotuje”: BrowniePolsat

Biszkopt z masą malinową. Pyszne i lekkie ciasto

Lekka propozycja idealna do kawy czy na wyjątkową okoliczność. W jednym z programów "Ewa Gotuje" poznaliśmy sprawdzoną recepturę na ten biszkop z malinami. Oto ona.

Składniki na biszkopt z masą malinową:

  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • ¾ szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron

Do przełożenie: 

  • ½ l śmietanki 30%
  • 1 op. masy śmietanowej malinowej

Zdobienie: 

  • maliny
  • truskawki
  • borówki

Sposób przygotowania:

  1. Białka oddzielić od żółtek, dodać sól i ubić na sztywno. 
  2. Utrwalić cukrem. 
  3. Uperfumować cukrem waniliowym. 
  4. Po jednym dodać żółtka, cały czas miksując. 
  5. Wsypać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną. 
  6. Wlać olej i delikatnie wymieszać szpatułką. 
  7. Przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia (średnica 24-25 cm). 
  8. Wyrównać i wstawić do zimnego piekarnika. 
  9. Ustawić temp. na 180 st. C i piec przez 30-35 minut. 
  10. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 blaty. 
  11. Schłodzoną śmietankę ubić. 
  12. Pod koniec dodać masę malinową i delikatnie zmiksować na najniższych obrotach. 
  13. Gotową masą przełożyć ciasto. 
  14. Wierzch również pokryć masą i udekorować świeżymi owocami. 
„Ewa gotuje”: Biszkopt z masą malinowąPolsat