Proste w przygotowaniu, oryginalne w smaku. Trzy alternatywy dla klasycznych ciast
Zachwycą zarówno smakoszy, jak i osoby szukające nowych kulinarnych inspiracji. Przepisy zdradziła znana restauratorka, prowadząca program kulinarny "Ewa Gotuje" Ewa Wachowicz. Każda receptura została dokładnie opisana, aby ułatwić wam przygotowanie tych pysznych wypieków w domowym zaciszu.

Spis treści:
Ciasto pomidorowe. Nietypowa alternatywa dla klasycznych ciast
Ciasto pomidorowe łączy w sobie zalety zdrowych składników i zaskakujący smak, co czyni je ciekawą opcją zarówno dla osób dbających o zdrowie, jak i tych poszukujących nowych doznań.
Co potrzebujesz, aby przygotować ciasto pomidorowe?
- 4 pomidory malinowe
- 1 banan
- ½ szklanki oleju z pestek winogron
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- ¼ łyżeczki soli
Polewa:
- 1 tabliczka białej czekolady
- 50 g masła
- 250 g serka mascarpone
Zdobienie:
- kakao
- płatki migdałów
Wykonanie ciasta pomidorowego. Przepis Ewy Wachowicz
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka i podgrzewać przez kilka minut.
- Następnie wystudzić i przetrzeć przez sito - wprost do robota.
- Dodać banana. Wlać olej. Dodać cukier, mąkę, sodę i proszek do pieczenia.
- Przyprawić cynamonem, imbirem i solą. Zamknąć i zmiksować.
- Masę przelać do tortownicy (natłuszczonej masłem i obsypanej bułką tartą).
- Piec "do suchego patyczka" w temp. 180 st. C.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać masło. Roztopić i wymieszać.
- Połączyć z mascarpone.
- Wyłożyć na wierzch wystudzonego ciasta.
- Brzegi oprószyć kakao.
- Środek udekorować prażonymi płatkami migdałów.
Brownie. Czekoladowa konsystencja, intensywny smak
Propozycja dla tych, którzy nie liczą kalorii i kochają czekoladę.

Potrzebne składniki:
- 300 g czekolady gorzkiej
- 300 g masła
- 6 jajek
- 250 g cukru
- 120 g mąki
- 60 g kakao
Do podania:
- maliny
- melisa cytrynowa
Krem:
- 1 szklanka śmietany
- 250 g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 5 łyżek masła orzechowego
Sposób przygotowania brownie według Ewy Wachowicz
- Czekoladę połamać i wrzucić do miski umieszczonej na garnku z wrzątkiem.
- Gdy zacznie się roztapiać, dodać masło. Połączyć i odstawić do wystudzenia.
- Jajka wybić do miski. Porcjami dodać cukier cały czas miksując.
- Wsypać kakao i mąkę. Wymieszać na niskich obrotach.
- Wlać czekoladę z masłem.
- Wymieszać i przełożyć do tortownicy (średnica 26 cm, dno foremki wyścielone papierem do pieczenia).
- Piec przez 20-30 minut w temp. 170 st. C.
- Śmietanę wlać do miski. Dodać mascarpone. Zmiksować.
- Posłodzić cukrem pudrem. Dodać masło orzechowe i ponownie zmiksować.
- Krem nałożyć na brzeg upieczonego i wystudzonego brownie.
- Na środku umieścić maliny. Udekorować melisą.
Biszkopt z masą malinową. Pyszne i lekkie ciasto
Lekka propozycja idealna do kawy czy na wyjątkową okoliczność. W jednym z programów "Ewa Gotuje" poznaliśmy sprawdzoną recepturę na ten biszkop z malinami. Oto ona.
Składniki na biszkopt z masą malinową:
- 5 jajek
- szczypta soli
- ¾ szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- ¾ szklanki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
Do przełożenie:
- ½ l śmietanki 30%
- 1 op. masy śmietanowej malinowej
Zdobienie:
- maliny
- truskawki
- borówki
Sposób przygotowania:
- Białka oddzielić od żółtek, dodać sól i ubić na sztywno.
- Utrwalić cukrem.
- Uperfumować cukrem waniliowym.
- Po jednym dodać żółtka, cały czas miksując.
- Wsypać przesianą mąkę i mąkę ziemniaczaną.
- Wlać olej i delikatnie wymieszać szpatułką.
- Przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia (średnica 24-25 cm).
- Wyrównać i wstawić do zimnego piekarnika.
- Ustawić temp. na 180 st. C i piec przez 30-35 minut.
- Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 blaty.
- Schłodzoną śmietankę ubić.
- Pod koniec dodać masę malinową i delikatnie zmiksować na najniższych obrotach.
- Gotową masą przełożyć ciasto.
- Wierzch również pokryć masą i udekorować świeżymi owocami.