Reklama

Reklama

Zapomnij o tostach z awokado - tosty z ricottą to nowy przysmak

Jeszcze do niedawna tosty z awokado święciły kulinarne triumfy. Choć moda na to połączenie przemija, same tosty nie wyszły z kulinarnego obiegu i zyskały nieco bardziej deserowy charakter.

Chrupiące tosty, kremowa ricotta, soczyste brzoskwinie i odrobina posiekanych pistacji - to połączenie to nowy śniadaniowy hit. Jak się okazuje, nawet z najprostszych składników można uczynić finezyjne danie.

Reklama

Dietetyk i autorka książek kucharskich, Ellie Krieger, przyznaje, że prosta baza, na którą składają się złociste tosty i serek ricotta, daje tak wiele możliwości i otwiera drzwi do kulinarnych eksperymentów.

- Możesz użyć dowolnego chleba, który najbardziej lubisz, ale ten, o którym najczęściej marzę, gdy urządzam biesiadę z tostami z ricottą, jest ciemny z widocznymi ziarnami, orzechami i nasionami - przyznaje Krieger.

- W tym letnim przepisie ricottę uzupełnia warstwa plasterków dojrzałych brzoskwini, odrobina miodu, szmaragdowa posypka pistacjowa, trochę świeżych liści tymianku i szczypta soli. To przepyszna, słodko-pikantna kombinacja, która jest przyjemną odskocznią od tostów z awokado" - zapewnia.

Do przygotowania tostów potrzebujemy kilku kromek ulubionego pieczywa, uprażone i posiekane pistacje, dojrzałą, pokrojoną w plasterki brzoskwinię - ciekawym połączeniem może być również gruszka. Całość skrapiamy miodem, dodajemy odrobinę świeżego tymianku i sól, która doskonale przełamie kremowy i słodki smak pozostałych składników.

Takie danie może okazać się efektownym śniadaniem, przyjemnym przerywnikiem w ciągu dnia lub doskonałą kolacją dla łasucha. 



Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje