Zapomnij o tostach z awokado - tosty z ricottą to nowy przysmak

Jeszcze do niedawna tosty z awokado święciły kulinarne triumfy. Choć moda na to połączenie przemija, same tosty nie wyszły z kulinarnego obiegu i zyskały nieco bardziej deserowy charakter.

Tosty z ricottą
Tosty z ricottą123RF/PICSEL

Chrupiące tosty, kremowa ricotta, soczyste brzoskwinie i odrobina posiekanych pistacji - to połączenie to nowy śniadaniowy hit. Jak się okazuje, nawet z najprostszych składników można uczynić finezyjne danie.

Dietetyk i autorka książek kucharskich, Ellie Krieger, przyznaje, że prosta baza, na którą składają się złociste tosty i serek ricotta, daje tak wiele możliwości i otwiera drzwi do kulinarnych eksperymentów.

- Możesz użyć dowolnego chleba, który najbardziej lubisz, ale ten, o którym najczęściej marzę, gdy urządzam biesiadę z tostami z ricottą, jest ciemny z widocznymi ziarnami, orzechami i nasionami - przyznaje Krieger.

- W tym letnim przepisie ricottę uzupełnia warstwa plasterków dojrzałych brzoskwini, odrobina miodu, szmaragdowa posypka pistacjowa, trochę świeżych liści tymianku i szczypta soli. To przepyszna, słodko-pikantna kombinacja, która jest przyjemną odskocznią od tostów z awokado" - zapewnia.

Do przygotowania tostów potrzebujemy:

  • kilku kromek ulubionego pieczywa, 
  • uprażone i posiekane pistacje, 
  • dojrzałą, pokrojoną w plasterki brzoskwinię 
  • (ciekawym połączeniem może być również gruszka)

Jak przygotować?

  1. układamy składniki na chlebie i wkładamy do ciepłego piekarnika
  2. całość skrapiamy miodem 
  3. dodajemy odrobinę świeżego tymianku i sól, która doskonale przełamie kremowy i słodki smak pozostałych składników. 

Takie danie może okazać się efektownym śniadaniem, przyjemnym przerywnikiem w ciągu dnia lub doskonałą kolacją dla łasucha.

"Bułka z masłem": Tosty z imbirowymi pomidorami i chipsami z szalotkiIPLA
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas