Zaskakująca babka wielkanocna. Ewa Wachowicz robi ją z... makiem!
Jeśli chodzi o słodkości, to pracę nad nimi rozpoczynam już w Wielki Czwartek. Na "pierwszy ogień" zawsze przygotowuję babki i kruche ciasto do mazurków. Takie wypieki można przechowywać przez dłuższy czas, co później pozwala mi skupić się na innych potrawach - mówi Ewa Wachowicz.
Składniki:
- 5 jajek,
- 1 szklanka cukru (niepełna),
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 100 g masła,
- 1¼ szklanki mąki,
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 200 g maku,
- ¼ szklanki mleka,
- szczypta soli.
Do dekoracji:
- cukier puder
Opis przygotowania:
- Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym. Gdy zbieleją dodać miękkie masło i zmiksować.
- Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz mak. Wymieszać robotem.
- Wlać mleko i utrzeć.
- Białka ubić z solą.
- Dodać do żółtek z makiem i delikatnie połączyć.
- Przełożyć do foremki natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą.
- Piec przez 45 minut w temp. 180 st. C.
- Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem.