Zaskakująca babka wielkanocna. Ewa Wachowicz robi ją z... makiem!

Jeśli chodzi o słodkości, to pracę nad nimi rozpoczynam już w Wielki Czwartek. Na "pierwszy ogień" zawsze przygotowuję babki i kruche ciasto do mazurków. Takie wypieki można przechowywać przez dłuższy czas, co później pozwala mi skupić się na innych potrawach - mówi Ewa Wachowicz.

Ewa Wachowicz zdradziła przepis na babkę makową
Ewa Wachowicz zdradziła przepis na babkę makową 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 1 szklanka cukru (niepełna),
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 100 g masła,
  • 1¼ szklanki mąki,
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g maku,
  • ¼ szklanki mleka,
  • szczypta soli.

Do dekoracji:

  • cukier puder

Opis przygotowania:

  1. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym. Gdy zbieleją dodać miękkie masło i zmiksować. 
  2. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz mak. Wymieszać robotem. 
  3. Wlać mleko i utrzeć. 
  4. Białka ubić z solą. 
  5. Dodać do żółtek z makiem i delikatnie połączyć. 
  6. Przełożyć do foremki natłuszczonej masłem i wysypanej bułką tartą.
  7. Piec przez 45 minut w temp. 180 st. C. 
  8. Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem.
„Ewa gotuje”: Babka czekoladowa z lukrem pomarańczowymPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas