Składniki na cztery porcje: - 1 sucha bułka, - 1 cebula, - 750 g ziemniaków, - 50 g wędzonego boczku, - zielona cebulka, - 500 g mieszanego mięsa mielonego, - jajko, - sól, pieprz, - słodka papryka, - łyżeczka średnio ostrej musztardy, - 2 łyżki oleju, - 1/4 litra bulionu warzywnego (instant), - kolorowy pieprz, - według upodobań: sałata, pietruszka i pomidory do dekoracji Przygotowanie: Bułkę namoczyć w zimnej wodzie. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Boczek pokroić w kostkę. Zieloną cebulkę umyć i pokroić. Odciśniętą bułkę, mięso mielone, jajko, sól, pieprz, paprykę, cebulę i musztardę wyrobić na jednolita masę. Z masy uformować 8 frykadelek. Olej rozgrzać na patelni i obsmażać frykadelki po 6 minut z każdej strony na słabym ogniu. Na drugiej patelni podsmażyć boczek dodać plasterki ziemniaków i obsmażać je, cały czas mieszając, przez 4 minuty. Dodać zieloną cebulkę i wlać bulion. Ziemniaki gotować przez kolejne 8 minut w bulionie, doprawić solą i pieprzem. Na talerze nakładać ziemniaki i po 2 frykadelki. Posypać kolorowym pieprzem. Dekorować sałatą, pietruszką, lub pomidorami. Czas przygotowania: 40 minut Jedna porcja zawiera: 2100 kJ/502 kcal