Zawijany serniczek z owocami
Wygląda apetycznie!
Sposób przygotowania
1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij, dosypując 10 dag cukru i 1 cukier waniliowy. Pianę wymieszaj z żółtkami. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do masy jajecznej. Ciasto wymieszaj łyżką. Rozsmaruj na blasze (32 x 39 cm) wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 15 min. Lnianą ściereczkę posyp 2 łyżkami cukru. Wyłóż na nią biszkopt. Usuń pergamin.
2. Ciasto wraz ze ściereczką zwiń, odłóż do wystudzenia. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody, odstaw, by spęczniała. Borówki opłucz, osącz na sitku, połowę owoców rozgnieć widelcem.
3. Twaróg utrzyj z resztą cukru i drugim cukrem waniliowym. Śmietanę ubij, dodaj do sera. Żelatynę rozpuść, podgrzewając. Ostrożnie połącz z masą serowo-śmietanową. Biszkopt rozwiń. Posmaruj połową kremu i masą owocową.
4. Ciasto ponownie zwiń. Roladę posmaruj pozostałym kremem. Posyp resztą borówek. Włóż do lodówki na 3 godziny