Reklama

Reklama

Zawijany serniczek z owocami

Wygląda apetycznie!

Czas przyrządzenia: 60 minut
Składniki dla: 12 porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 15 dag + 2 łyżki cukru
  • 15 dag mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 dag borówek
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 30 dag mielonego twarogu
  • 100 ml mocno schłodzonej śmietany kremówki

Sposób przygotowania

1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij, dosypując 10 dag cukru i 1 cukier waniliowy. Pianę wymieszaj z żółtkami. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsyp do masy jajecznej. Ciasto wymieszaj łyżką. Rozsmaruj na blasze (32 x 39 cm) wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 15 min. Lnianą ściereczkę posyp 2 łyżkami cukru. Wyłóż na nią biszkopt. Usuń pergamin. 

2. Ciasto wraz ze ściereczką zwiń, odłóż do wystudzenia. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody, odstaw, by spęczniała. Borówki opłucz, osącz na sitku, połowę owoców rozgnieć widelcem. 

3. Twaróg utrzyj z resztą cukru i drugim cukrem waniliowym. Śmietanę ubij, dodaj do sera. Żelatynę rozpuść, podgrzewając. Ostrożnie połącz z masą serowo-śmietanową. Biszkopt rozwiń. Posmaruj połową kremu i masą owocową.  

4. Ciasto ponownie zwiń. Roladę posmaruj pozostałym kremem. Posyp resztą borówek. Włóż do lodówki na 3 godziny

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy