Zawsze się udają! Babciny sposób na faworki idealne. Sekretem jest jeden składnik

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Faworki najlepiej smakuję w tłusty czwartek
Faworki najlepiej smakuję w tłusty czwartek 123RF/PICSEL

Faworki, które powstały przez przypadek

Przepis na faworki. Babciny sposób

Składniki

  • 320 g mąki pszennej tortowej
  • 120 g śmietany kwaśnej 18% lub 12 %
  • 4 żółtka jajek
  • 2 łyżki (30 ml) mocnego alkoholu
  • 1 płaska łyżka masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • pół łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
Tłusty czwartek bez faworków nie istnieje
Tłusty czwartek bez faworków nie istnieje123RF/PICSEL

Tradycyjne faworki z przepisu babci: Przygotowanie

  1. Do dużej miski wsyp przesianą mąkę pszenną, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Całość wymieszaj. 
  2. Dodaj żółtka, śmietanę i mocny alkohol, dzięki któremu ciasto nie będzie wchłaniało tłuszczu. Wymieszaj wszystkie składniki i ugnieć ciasto aż będzie jednolicie gładkie i zwarte. 
  3. Rozwałkuj ciasto (bardzo cienko) i wycinaj z niego paski o szerokości 2,5-3 cm, przekrawaj je ukośnie w poprzek na około 10 - 14 cm, a na środku każdego paska rób około 7 cm nacięcie, przez które przewlekaj jeden koniec ciasta. Formuj faworki. 
  4. W dużym garnku rozgrzej tłuszcz do temperatury około 170 - 180 stopni C. Ostrożnie wkładaj na rozgrzany tłuszcz po kilka faworków, partiami.
  5. Smaż faworki z obu stron na rumiano przez około 30 do 50 sekund z jednej strony i góra 30 sekund z drugiej strony. Gotowe faworki układaj na ręczniku papierowym, w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Gdy ostygną, posyp je obficie cukrem pudrem! 
Zmysłowe smaki: FaworkiZmysłowe smakiInteria.tv