Zazwyczaj robisz z niego koktajl. A Ewa Wachowicz przygotowuje wyśmienite racuchy. Poznaj przepis

Natalia Jabłońska

Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na racuchy ze szpinakiem
Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na racuchy ze szpinakiemPolsat

Sobotnie gotowanie z Ewa Wachowicz

Jak przygotować racuchy ze szpinakiem? Oto przepis od Ewy Wachowicz

  • 5 garści świeżego szpinaku
  • 2  jajka
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 130 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 250 g  sera cheddar
  • ½ szklanki mleka
  • ¼ szklanki śmietanki 30 proc.
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Szpinakowe racuszki
Szpinakowe racuszkiPolsat
  1. Szpinak wrzuć do robota. Wybij jajka. Wlej mleko i olej. 
  2. Zmiksuj na gładko. 
  3. Wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia. 
  4. Przypraw solą i jeszcze raz zmiksuj
  5. Odstaw na 15-20 minut.
  1. Mleko wlej do rondelka. Dodaj śmietankę. Wymieszaj i podgrzej.
  2. Dodaj ser starty na grubych oczkach. 
  3. Podgrzewaj dalej, cały czas mieszając. 
  4. Gdy ser się roztopi, zagęść mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie zimnej wody. 
  5. Dopraw gałką muszkatołową.
„Ewa gotuje”: Zupa szpinakowaPolsatPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?