Zazwyczaj robisz z niego koktajl. A Ewa Wachowicz przygotowuje wyśmienite racuchy. Poznaj przepis
Myślisz racuchy, widzisz puszyste placuszki posypane cukrem pudrem. Czujesz wyjątkowy zapach jabłek z cynamonem. A co powiesz na małą zmianę? Okazuje się, że równie smaczne mogą być racuchy, w których to nie jabłko gra główną rolę, a szpinak. Sprawdzonym przepisem na idealne placuszki podzieliła się ze swoimi fanami Ewa Wachowicz. Prowadząca program "Ewa Gotuje" zdradziła krok po kroku, jak je przygotować.
Sobotnie gotowanie z Ewa Wachowicz
"Ewa Gotuje", to program kulinarny Ewy Wachowicz, który od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Miłośnicy dobrej kuchni odliczają dni, aby zasiąść przed telewizorami w sobotę i poznać sprawdzone przepisy na dania oryginalne, tradycyjne, zdrowe. W najnowszym odcinku Wachowicz podzieliła się pomysłem na wyjątkowe zarówno w smaku jak i wyglądzie racuchy. Przepis opublikowała także na swoim Instagramie, gdzie obserwuje ją ponad 216 tysięcy osób.
Jak przygotować racuchy ze szpinakiem? Oto przepis od Ewy Wachowicz
Do przygotowania racuchów potrzebujesz:
- 5 garści świeżego szpinaku
- 2 jajka
- ½ szklanki mleka
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 130 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
Rauchy można podać z sosem serowym. Oto składniki:
- 250 g sera cheddar
- ½ szklanki mleka
- ¼ szklanki śmietanki 30 proc.
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Jak już mamy wszystkie składniki, możemy zabrać się za przygotowanie ciasta i usmażenie racuchów. Postępuj zgodnie z instrukcją od Ewy Wachowicz:
- Szpinak wrzuć do robota. Wybij jajka. Wlej mleko i olej.
- Zmiksuj na gładko.
- Wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
- Przypraw solą i jeszcze raz zmiksuj
- Odstaw na 15-20 minut.
Następnie zrób sos:
- Mleko wlej do rondelka. Dodaj śmietankę. Wymieszaj i podgrzej.
- Dodaj ser starty na grubych oczkach.
- Podgrzewaj dalej, cały czas mieszając.
- Gdy ser się roztopi, zagęść mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie zimnej wody.
- Dopraw gałką muszkatołową.
Na mocno rozgrzanym oleju usmaż racuchy - na złoty kolor, z dwóch stron. Smacznego!
Jeśli szukasz więcej kulinarnych inspiracji polecamy zajrzeć o naszej KUCHNI
Sprawdź również: