Zazwyczaj robisz z niego koktajl. A Ewa Wachowicz przygotowuje wyśmienite racuchy. Poznaj przepis

Myślisz racuchy, widzisz puszyste placuszki posypane cukrem pudrem. Czujesz wyjątkowy zapach jabłek z cynamonem. A co powiesz na małą zmianę? Okazuje się, że równie smaczne mogą być racuchy, w których to nie jabłko gra główną rolę, a szpinak. Sprawdzonym przepisem na idealne placuszki podzieliła się ze swoimi fanami Ewa Wachowicz. Prowadząca program "Ewa Gotuje" zdradziła krok po kroku, jak je przygotować.

Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na racuchy ze szpinakiem
Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na racuchy ze szpinakiemPolsat

Sobotnie gotowanie z Ewa Wachowicz

"Ewa Gotuje", to program kulinarny Ewy Wachowicz, który od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Miłośnicy dobrej kuchni odliczają dni, aby zasiąść przed telewizorami w sobotę i poznać sprawdzone przepisy na dania oryginalne, tradycyjne, zdrowe. W najnowszym odcinku Wachowicz podzieliła się pomysłem na wyjątkowe zarówno w smaku jak i wyglądzie racuchy. Przepis opublikowała także na swoim Instagramie, gdzie obserwuje ją ponad 216 tysięcy osób.

Jak przygotować racuchy ze szpinakiem? Oto przepis od Ewy Wachowicz

Do przygotowania racuchów potrzebujesz: 

  • 5 garści świeżego szpinaku
  • 2  jajka
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 130 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli

Rauchy można podać z sosem serowym. Oto składniki:

  • 250 g  sera cheddar
  • ½ szklanki mleka
  • ¼ szklanki śmietanki 30 proc.
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Szpinakowe racuszki
Szpinakowe racuszkiPolsat

Jak już mamy wszystkie składniki, możemy zabrać się za przygotowanie ciasta i usmażenie racuchów. Postępuj zgodnie z instrukcją od Ewy Wachowicz:

  1. Szpinak wrzuć do robota. Wybij jajka. Wlej mleko i olej. 
  2. Zmiksuj na gładko. 
  3. Wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia. 
  4. Przypraw solą i jeszcze raz zmiksuj
  5. Odstaw na 15-20 minut.

Następnie zrób sos:

  1. Mleko wlej do rondelka. Dodaj śmietankę. Wymieszaj i podgrzej.
  2. Dodaj ser starty na grubych oczkach. 
  3. Podgrzewaj dalej, cały czas mieszając. 
  4. Gdy ser się roztopi, zagęść mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie zimnej wody. 
  5. Dopraw gałką muszkatołową.


Na mocno rozgrzanym oleju usmaż racuchy - na złoty kolor, z dwóch stron. Smacznego!

Jeśli szukasz więcej kulinarnych inspiracji polecamy zajrzeć o naszej KUCHNI

Sprawdź również: 

„Ewa gotuje”: Zupa szpinakowaPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas