Zazwyczaj robisz z niego koktajl. A Ewa Wachowicz przygotowuje wyśmienite racuchy. Poznaj przepis

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na racuchy ze szpinakiem
Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na racuchy ze szpinakiemPolsat

Sobotnie gotowanie z Ewa Wachowicz

Jak przygotować racuchy ze szpinakiem? Oto przepis od Ewy Wachowicz

  • 5 garści świeżego szpinaku
  • 2  jajka
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 130 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 250 g  sera cheddar
  • ½ szklanki mleka
  • ¼ szklanki śmietanki 30 proc.
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Szpinakowe racuszki
Szpinakowe racuszkiPolsat
  1. Szpinak wrzuć do robota. Wybij jajka. Wlej mleko i olej. 
  2. Zmiksuj na gładko. 
  3. Wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia. 
  4. Przypraw solą i jeszcze raz zmiksuj
  5. Odstaw na 15-20 minut.
  1. Mleko wlej do rondelka. Dodaj śmietankę. Wymieszaj i podgrzej.
  2. Dodaj ser starty na grubych oczkach. 
  3. Podgrzewaj dalej, cały czas mieszając. 
  4. Gdy ser się roztopi, zagęść mąką ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie zimnej wody. 
  5. Dopraw gałką muszkatołową.
„Ewa gotuje”: Zupa szpinakowaPolsatPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?