Zdrowa kaszka w jadłospisie
Skutecznie zaspokaja głód malca, a dodatkowo oswaja go z gęstą konsystencją, co jest wstępem do jedzenia łyżeczką. Sprawdź, jak wprowadzić kaszkę do menu smyka.
Po pierwszych doświadczeniach z kleikami czas wprowadzić do diety dziecka kaszkę. Porcję tego lekkostrawnego i łatwego do przyrządzenia dania możesz podać szkrabowi niemal o każdej porze. Rano dostarczy smykowi energii na długi dzień, a wieczorem wypełni brzuszek, dzięki czemu brzdąc prześpi całą noc.
Po południu z kaszki można przyrządzić pyszny deser z dodatkiem dowolnych owoców albo dodać ją do zupki. Chciałabyś wiedzieć więcej na temat kasz oraz kaszek? Odpowiadamy na najczęstsze pytania rodziców.
Która dobra na początek?
Przez pierwsze cztery miesiące życia maluch pije tylko mleko (mamy lub modyfikowane), ale już od piątego miesiąca można rozszerzyć jego dietę o kaszki. Warto to zrobić szczególnie u niemowląt, które krótko po posiłku mlecznym znów są głodne i domagają się jedzenia. Dodatek kaszki powoduje dłuższe uczucie sytości u smyka. Podawana wieczorem sprawi, że dziecko nie będzie się budziło w nocy. Według aktualnego schematu żywienia najpierw serwujemy niemowlęciu kaszkę bezglutenową dla niemowląt: ryżową, kukurydzianą, jaglaną.
Ważne! Gdy widzisz, że dziecko najada się samym mlekiem, z wprowadzeniem kaszki możesz jeszcze trochę poczekać.
Kiedy podać glutenową?
Około 5.-6. miesiąca życia dziecka zaczynamy powoli przyzwyczajać jego organizm do glutenu. Według nowych wytycznych nie ma znaczenia, czy niemowlę jest karmione naturalnie, czy dostaje mleko modyfikowane (w przypadku maluszków na piersi najlepiej zrobić to jeszcze w czasie, gdy mama karmi, bo jej mleko działa osłonowo).
Na początku serwujemy maleństwu bardzo małe ilości glutenu, co ma ułatwić tolerancję nowego składnika przez organizm. Należy w tym czasie uważnie obserwować reakcje niemowlęcia. Jeśli zauważysz, że smyk ma biegunkę czy bóle brzuszka, poradź się pediatry - może się okazać, że szkrab cierpi na alergię. Pierwszy glutenowy posiłek niemowlęcia to płaska łyżeczka manny (tradycyjnej lub instant).
Można ją podać w odciągniętym mleku mamy, w porcji mleka modyfikowanego lub dodać ją do 100 ml zupki warzywnej. Po około 4 tygodniach stopniowo zwiększaj ilość kaszki glutenowej. W każdym tygodniu dodawaj jedną łyżeczkę dziennie, aż dojdziesz do około 5-6 łyżeczek, czyli porcji wystarczającej, aby niemowlę się najadło. Możesz również podać smykowi inną kaszkę z glutenem, np. jęczmienną, orkiszową albo kuskus. Najważniejsze jest, żeby była drobna i dobrze rozgotowana.
Ważne! W 1. roku życia dziecka kupuj tylko specjalne kaszki dla najmłodszych. Wszystkich producentów żywności dla niemowląt obowiązują bowiem surowe przepisy dotyczące m.in. ich jakości i wartości odżywczej. Inni wytwórcy nie muszą spełniać tak surowych norm.
W jaki sposób ją serwować?
Kaszki mogą być gęste jak krem lub półpłynne - od konsystencji zależy sposób ich jedzenia. Gęsty posiłek podaje się małą łyżeczką. Serwuj w ten sposób także półpłynną kaszkę (to świetna potrawa do nauki samodzielnego jedzenia).
Ważne! Jeśli niemowlę domaga się butelki, pozwól mu na picie płynnej kaszki. Kup maluszkowi wtedy specjalny smoczek, np. z nacięciem z krzyżykiem lub ustnik treningowy z większą dziurką do kubka niekapka.
Jak warto ją przyrządzać?
Kaszki mleczno-owocowe albo bezmleczne przygotowuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przyrządzając ją według przepisu, unikniesz ryzyka, że malec otrzyma za dużo witamin oraz składników mineralnych, w które kaszki są wzbogacane (ich nadmiar może obciążyć organizm brzdąca). Różnego rodzaju drobne kasze, np. kuskus lub jęczmienną, można przyrządzać na gęsto i podawać z sosem, masłem lub jarzynką.
Ważne! Każda kaszka powinna być rozgotowana, aby dziecku, które jeszcze nie potrafi gryźć, łatwo było ją przełknąć.
Czy wiesz, że...
... w ziarnach zbóż, z których powstają kasze, znajduje się wiele cennych składników, między innymi witaminy B, PP, E oraz żelazo, selen, wapń i magnez. Kasze mają też mnóstwo błonnika pokarmowego. Reguluje on pracę układu trawiennego i skutecznie zapobiega zaparciom u szkraba.
Konsultacja: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk dziecięcy z Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie. Tekst: Maria Skrzypek