Zdrowe przekąski na jesień, po których nie przybierzesz na wadze

Jesienią zastąp sklepowe przekąski zdrowszymi odpowiednikami
Jesienią zastąp sklepowe przekąski zdrowszymi odpowiednikami123RF/PICSEL

Jarmuż

Zobacz również:

    Chipsy z jarmużu

    • 3 garści umytych liści jarmużu,
    • 2 łyżki oliwy,
    • do smaku: sól, pieprz, ostra papryka.
    1. Jarmuż myjemy i dokładnie osuszamy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Do miski wrzucamy jarmuż, wlewamy oliwę i wsypujemy przyprawy. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 5-7 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st. C. 

    Kasza gryczana

    Kasza gryczana zapobiega nadciśnieniu oraz anemii
    Kasza gryczana zapobiega nadciśnieniu oraz anemii123RF/PICSEL

    Popcorn z kaszy gryczanej

    • 100 g kaszy gryczanej,
    • 300 ml oleju rzepakowego lub masła,
    • sól.
    1. Wybrany tłuszcz podgrzewamy w garnku. Ma być bardzo gorący, ale należy uważać, by go nie przypalić. Zanurzamy w nim małe sitko i wsypujemy łyżkę kaszy gryczanej. Każdą porcję smażymy przez kilka sekund. Wyciągamy szybkim ruchem, kiedy zobaczymy, że ziarna zaczynają pękać na wierzchu, ukazując ukryte jasne wnętrze. Gotowy popcorn odsączamy na ręczniku papierowym, a następnie solimy do smaku.

    Marchew

    Puszyste ciasto marchewkowe

    • 250 g mąki pszennej tortowej,
    • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej,
    • 3 łyżki słodzika (np. ksylitolu, stewii, erytrytolu),
    • 3 jajka,
    • 80 ml oleju,
    • 1,5 szklanki startej marchewki,
    • 160 ml maślanki,
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sody oczyszczonej i cynamonu,
    • szczypta soli.
    1. Zaczynamy od oddzielenia białek od żółtek. Białka ubijamy z odrobiną soli, na końcu dodając słodzik i miksując do całkowitego rozpuszczenia. W drugiej misce łączymy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
    2. Do suchych składników dodajemy maślankę, olej, żółtka i startą marchew. Całość mieszamy, a następnie delikatnie dodajemy wcześniej ubite białka. Łączymy w gładką masę.
    3. Wlewamy do blachy lub keksówki wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Pieczemy w temperaturze 180 st. C przez ok. 25 minut. Patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto w środku jest gotowe.

    Dynia

    Dynia zapewnia uczucie sytości na dłużej
    Dynia zapewnia uczucie sytości na dłużej123RF/PICSEL

    Muffinki dyniowe

    • 400 g mąki pszennej,
    • 500 g puree z dyni,
    • 130 g masła,
    • 3 łyżki słodzika (np. ksylitolu, stewii, erytrytolu),
    • 5 jajek,
    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
    1. Puree z dyni, masło oraz słodzik podgrzej w garnku i dokładnie wymieszaj. Poczekaj do rozpuszczenia masła i zdejmij garnek z palnika.
    2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej do miski. Oddziel żółtka od białek. Żółtka dodaj do mąki wraz z ostudzoną masą dyniową i miksuj krótko - tylko do połączenia składników. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
    3. Porcje ciasta wlewaj do papierowych lub silikonowych foremek i piecz 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
    Jak zrobić chipsy z jarmużu?Interia KulinariaInteria Kulinaria