Zdrowsza jajecznica

Zdrowa, czy nie? Od jakiego wieku można podawać ją dziecku? Jajecznica, jak widać, ma swoje tajemnice.

Sprawdź, czy twoje dziecko nie jest uczulone na białko jaja kurzego
Sprawdź, czy twoje dziecko nie jest uczulone na białko jaja kurzego 123RF/PICSEL

Tymczasem mogą ją spożywać nawet niemowlęta, które ukończyły 10 miesiąc życia, pod warunkiem, że nie są uczulone na jajka.

Podpowiadamy, jak zrobić jajecznicę, która będzie odpowiednia dla maluszka.

Sposób ten mogą wykorzystać osoby będące na diecie. Na garnuszku z wrzątkiem stawiamy talerzyk lub miskę.

Dajemy łyżeczkę masła i czekamy, aż się rozpuści. Następnie wbijamy surowe jajko (dobrze, jeśli przed rozbiciem sparzymy skorupkę). Roztrzepujemy, by powstała jednolita konsystencja.

Mieszamy dopóki się nie zetnie. Starszakowi możemy do takiej jajecznicy dodać drobno posiekany szczypiorek, albo pietruszkę.

Najlepszy sposób na pastę jajecznąInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas