Reklama

Reklama

Pestki owoców – które są zdrowe, a które śmiertelnie trujące?

​Pestki niektórych owoców mają dobroczynny wpływ na nasze zdrowie i warto na stałe włączyć je do diety. Inne - przeciwnie - są trujące i mogą poważnie zaszkodzić naszemu zdrowiu. Które pestki jeść, a których unikać?

Pestka z awokado - nie wyrzucaj!

O tym, że awokado to prawdziwe bogactwo błonnika, zdrowych tłuszczów, witamin i składników mineralnych, wiedzą niemal wszyscy, szczególnie ci, którzy dbają o linię. Pestka tego owocu ląduje zazwyczaj w koszu, bowiem mało kto słyszał o dobroczynnych właściwościach pestki awokado. Stężenie wartościowych składników jest tu nawet o  70 proc. wyższe niż w miąższu. Jakie to składniki? Przede wszystkim przeciwutleniacze (mogą chronić przed nowotworami), błonnik (poprawia trawienie, obniża poziom cholesterolu), luteina (dobra dla wzroku) oraz wiele witamin i makroelementów. Jak wykorzystać pestkę z awokado? Wyjąć, umyć, wysuszyć, zmielić lub zetrzeć i dodawać do potraw.

Reklama

Pestki dyni - jedz do woli

Pestki z dyni to pierwsze, co przychodzi nam na myśl, gdy myślimy o nadających się do jedzenia pestkach. Zwykle traktujemy je, jako niezobowiązującą przekąskę, polecamy do jedzenia tym, którzy nie chcą przytyć, ale nie mogą powstrzymać się od nawyku podjadania. Po pestki z dyni sięgają też czasem palacze, nie wiedzący co zrobić z rękami na głodzie nikotynowym.

Warto jednak docenić pestki z dyni, które są niezwykle bogate w wartościowe substancje odżywcze. Przede wszystkim zawierają one mnóstwo cynku, co pozytywnie wpływa na stan naszej cery, włosów i paznokci. Cynk jest dobry dla panów, ponieważ poprawia ich płodność (czyli liczbę i żywotność plemników) oraz ogólną sprawność seksualną. Pestki dyni zawierają też sporo witamin, mikroelementów oraz kwasy omega-3 dobre dla układu krwionośnego. Podnoszą odporność organizmu i pomagają zwalczać pasożyty.

Pestki arbuza - zdrowe i mało popularne

Arbuz to prawdziwy letni rarytas, ale pestki? One zazwyczaj lądują w koszu. To duży błąd, bo jak się okazuje, pestki z arbuza są równie bogate w wartościowe składniki, jak pestki z dyni. Określane mianem polskiego superfoods, pestki z arbuza to przede wszystkim kwasy omega-6, dobre dla naszego serca, nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają utrzymać linię i prawidłowy poziom cholesterolu, magnez, żelazo, cynk, miedź i wiele witamin. W pestkach arbuza znajduje się też sporo białka, w tym aminokwas arginina, który pozwala obniżyć ciśnienie krwi.

Pestki jabłek - jedz z umiarem

Znacie ludzi, którzy zjadają jabłko w całości, razem z ogryzkiem i ogonkiem? Okazuje się, że zjedzenie kilku pestek jabłek może być bardzo dobre dla ich zdrowia!

Pestki zawierają amigdalinę, substancję odpowiadającą za ich gorzki smak. Amigdalina, czyli witamina B17, która jest jednym z czynników pozwalających obniżyć ryzyko zachorowania na nowotwory. Pestki jabłek są też bogate w jod, kilka pestek zaspokaja nasze dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Poza tym, pomagają obniżyć ciśnienie, uregulować poziom cukru we krwi, mają też działanie przeczyszczające.

Wiele osób twierdzi, że pestki jabłek mogą być trujące. Czy to prawda? Rzeczywiście, w pestkach jabłek znajdują się substancje, z których podczas trawienia wydziela się cyjanowodór. Obliczono, że trzeba zjeść około 200 nasion, by mogło dojść do zatrucia.

Pestki śliwek i moreli - bardzo ostrożnie

Kilka miesięcy temu media rozpisywały się o przypadku Gerta Artsa, Holendra, który kupił w sklepie ze zdrową żywością pestki moreli, zjadł pół opakowania, a następnie trafił do szpitala z silnym zatruciem pokarmowym. Wszystko za sprawą wspomnianej już amigdaliny, która pod wpływem procesów trawiennych zamienia się w trujący cyjanek. Jak przestrzegają lekarze - dopuszczalna dzienna dawka pestek moreli, która jest bezpieczna dla naszego zdrowa wynosi dwie do czterech. Tymczasem Gert Arts zjadł ich kilkanaście.

Amigdalina znajduje się także w pestkach wielu innych owoców - brzoskwiń, moreli, śliwek, wiśni, pigwy czy czeremchy. Znajdziemy ją też w migdałach, więc warto zachować umiar w ich jedzeniu.

Tarnina - te pestki są trujące!

Śliwa tarnina to owoc znany głównie, jako materiał na doskonałe nalewki. Tymczasem lista prozdrowotnych zalet tarniny jest naprawdę długa: reguluje ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, leczy infekcje i stany zapalne, świetnie sprawdza się też jako środek hamujący biegunki.

A co z pestkami? Pestki śliwy tarniny, podobnie jak pestki innych rodzajów śliwek, zawierają cyjanowodór. Spożywane w dużych ilościach mogą okazać się śmiertelnie trujące, jednak już zjedzenie kilku pestek może spowodować zawroty głowy i zatrucie pokarmowe. Uważajcie!


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje