Sok, który wzmocni wątrobę, spowolni proces starzenia się, zbije wysoki cholesterol. Pij 30 minut przed posiłkiem
Oprac.: Karina Kołodziejczyk
Trwa sezon na jeżyny - jedne z najzdrowszych owoców sezonowych. Warto wykorzystać właściwości lecznicze tych owoców i przygotować sok z jeżyn, który będzie idealnym, domowym przetworem na zimę. Sprawdź przepis na sok z jeżyn oraz jego odziaływanie na organizm. Leczenie przeziębienia to jedna z jego cennych właściwości.
Spis treści:
Sok z jeżyn - właściwości
Sok z jeżyn możemy przygotować samodzielnie, aby zimą dodawać go do herbaty. Nie tylko nada aromatu, ale również dostarczy sporej dawki witamin. Sok z jeżyn jest bogaty w witaminę C, E, A, K oraz B. Oprócz tego zawiera w swoim składzie:
- fosfor
- potas
- żelazo
- magnez
- błonnik
Kolejną właściwością jeżyn jest bogactwo antocyjanów - antyoksydantów odpowiadających za ich ciemny kolor. Związki te cechują się właściwościami przeciwutleniającymi i przeciwzapalnymi.
Antocyjany zawarte w soku z jeżyn działają antybakteryjne i stymulująco na układ odpornościowy. Ponadto jeżyny mają niski indeks glikemiczny, dlatego sok z tych owoców może być spożywany nawet przez cukrzyków.
Na co jest dobry sok z jeżyn?
Ze względu na swoje lecznicze właściwości, sok z jeżyn może zapobiegać wielu chorobom lub pomagać w ich leczeniu. Sok z jeżyn jest dobry na:
- zmniejszanie wchłaniania tłuszczu - sok z jeżyn jest idealny dla osób dbających o linię;
- wzmacnianie odporności i zmysłu wzroku;
- spowalnianie procesów starzenia skóry
- układ pokarmowy i wątrobę;
- serce i układ krążenia - antocyjany w soku z jeżyn są odpowiedzialne za uelastycznianie naczyń krwionośnych i obniżanie poziomu cholesterolu we krwi;
- gorączkę i kaszel - sok z jeżyn ma działanie wykrztuśne i napotne;
- różne infekcje - sok z jeżyn działa jak naturalny antybiotyk.
Sok z jeżyn ma w swoim składzie wysoką zawartość tanin. W związku z tym można go zastosować nawet podczas opatrywania ran, ponieważ działa ściągająco.
Jak zrobić sok z jeżyn?
Sok z jeżyn jest prosty w wykonaniu, warto pasteryzować go, aby nie uległ szybkiemu zepsuciu. Do zrobienia soku z jeżyn potrzebujemy tylko 3 składników:
- 1 kg jeżyn;
- 1,5 szklanki cukru;
- 1/4 szklanki wody.
Jeśli posiadamy te trzy podstawowe składniki, to możemy przejść do wykonania soku z jeżyn. Oto prosty przepis:
- oczyść i umyj jeżyny;
- układaj jeżyny na przemian z cukrem w dużym słoju, lekko ugniataj je łyżką, aby puściły sok;
- zakręć słoik i odstaw w ciepłe miejsce na około 7 - 10 dni;
- przecedź sok przez gazę lub sito i gotuj przez około 7 minut;
- rozlej sok z jeżyn do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj przez 10 - 15 minut.
Pamiętajmy, aby nie wlewać soku po same brzegi, ponieważ zawekowany sok z jeżyn zwiększy swoją objętość i może wylać się ze słoika. Jeśli nie zamierzamy pasteryzować soku, to warto wstawić go do lodówki i wypić w krótkim czasie.
Ile powinno się dodać cukru do soku z jeżyn?
Ilość cukru dodanego do soku z jeżyn jest indywidualną kwestią. Przyjmuje się, że powinniśmy dodać 1,5 szklanki cukru, aby sok nie był za mało lub zbyt słodki.
Cukier musimy dodać do soku z jeżyn, ponieważ wpływa korzystnie nie tylko na konsystencję i smak, ale również działa jako środek konserwujący, utrzymujący i stabilizujący zawartość wody.
Jak pić sok z jeżyn - ile dziennie i kiedy?
Sok z jeżyn warto pić 3 razy dziennie, po 100 ml, 30 min przed posiłkiem. Możemy zalać go wodą lub stosować jako dodatek do herbaty.
W przypadku przeziębienia, kaszlu lub gorączki możemy zwiększyć dawkę soku z jeżyn do 4 razy dziennie. Pamiętajmy jednak, aby zachować umiar w jego piciu. W przeciwnym wypadku możemy doprowadzić do reakcji alergicznych.
Kto nie powinien pić soku z jeżyn?
Ze względu na obecność tanin w składzie, picie soku z jeżyn odradza się kobietom w ciąży. Z kolei osoby z chorobą wrzodową, mające zapalenie błony śluzowej lub nadkwasotę, powinny ograniczyć spożywanie soku z jeżyn.
Sok z jeżyn obniża ciśnienie, dlatego osoby z hipotonią również nie powinny go pić, ponieważ mogą stracić przytomność. Picie soku z jeżyn odradza się osobom uczulonym na te owoce ze względu na możliwość wystąpienia reakcji alergicznych tj. wysypka, wymioty, biegunka, obrzęk błon śluzowych i zaburzenie pracy serca.
CZYTAJ TAKŻE: