Sok, który wzmocni wątrobę, spowolni proces starzenia się, zbije wysoki cholesterol. Pij 30 minut przed posiłkiem

Sok z jeżyn ma wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera w witaminę C, E, A, K oraz B
Sok z jeżyn ma wiele właściwości zdrowotnych. Zawiera w witaminę C, E, A, K oraz B123RF/PICSEL

Sok z jeżyn - właściwości

  • fosfor
  • potas
  • żelazo
  • magnez
  • błonnik 
Filiżanka jeżyn zawiera siedem gramów błonnika, co stanowi jedną trzecią zalecanego dziennego spożycia
Filiżanka jeżyn zawiera siedem gramów błonnika, co stanowi jedną trzecią zalecanego dziennego spożycia123RF/PICSEL

Na co jest dobry sok z jeżyn?

  • zmniejszanie wchłaniania tłuszczu - sok z jeżyn jest idealny dla osób dbających o linię;
  • wzmacnianie odporności i zmysłu wzroku;
  • spowalnianie procesów starzenia skóry
  • układ pokarmowy i wątrobę;
  • serce i układ krążenia - antocyjany w soku z jeżyn są odpowiedzialne za uelastycznianie naczyń krwionośnych i obniżanie poziomu cholesterolu we krwi;
  • gorączkę i kaszel - sok z jeżyn ma działanie wykrztuśne i napotne;
  • różne infekcje - sok z jeżyn działa jak naturalny antybiotyk

Zobacz również:

    Jak zrobić sok z jeżyn?

    • 1 kg jeżyn;
    • 1,5 szklanki cukru;
    • 1/4 szklanki wody.
    • oczyść i umyj jeżyny;
    • układaj jeżyny na przemian z cukrem w dużym słoju, lekko ugniataj je łyżką, aby puściły sok;
    • zakręć słoik i odstaw w ciepłe miejsce na około 7 - 10 dni;
    • przecedź sok przez gazę lub sito i gotuj przez około 7 minut;
    • rozlej sok z jeżyn do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj przez 10 - 15 minut.
    Wsyp jeżyny do słoja i zasyp cukrem
    Wsyp jeżyny do słoja i zasyp cukrem123RF/PICSEL

    Ile powinno się dodać cukru do soku z jeżyn?

    Jak pić sok z jeżyn - ile dziennie i kiedy?

    Zobacz również:

      Kto nie powinien pić soku z jeżyn?

      Mika Urbaniak o początkach uzależnieniaINTERIA.PL
      Oceń artykuł
      Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?