Żeberka w sosie

Z białym winem.

Składniki na 6 porcji:

Reklama

- 75 dag chudych żeberek,
- 2 dag mąki,
- 1/2 szklanki białego wina,
- mleko,
- 1/2 puszki zielonego groszku,
- 30 dag marchwi,
- 5 łyżek oleju,
- sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie:

Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części, posypać przyprawami i mąką. Zrumienić na oleju, skropić wodą, dusić pod przykryciem. Marchew obrać i umyć, ugotować z dodatkiem mleka. Pokroić w kostkę. Miękkie mięso wyjąć, trzymać je w cieple. Do sosu dodać marchew, groszek, wino i pozostałą mąkę rozmieszaną z małą ilością wody. Wymieszać, chwilę dusić. Na talerz wyłożyć żeberka i polać je sosem. Podawać z ziemniakami pureé i sałatą ze śmietaną.

Dowiedz się więcej na temat: sos | S.O.S. | żeberka | wieprzowina | mięso

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje