Żeberka w sosie
Z białym winem.

Składniki na 6 porcji:
- 75 dag chudych żeberek, - 2 dag mąki, - 1/2 szklanki białego wina, - mleko, - 1/2 puszki zielonego groszku, - 30 dag marchwi, - 5 łyżek oleju, - sól, pieprz, majeranek
Przygotowanie:
Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części, posypać przyprawami i mąką. Zrumienić na oleju, skropić wodą, dusić pod przykryciem. Marchew obrać i umyć, ugotować z dodatkiem mleka. Pokroić w kostkę. Miękkie mięso wyjąć, trzymać je w cieple. Do sosu dodać marchew, groszek, wino i pozostałą mąkę rozmieszaną z małą ilością wody. Wymieszać, chwilę dusić. Na talerz wyłożyć żeberka i polać je sosem. Podawać z ziemniakami pureé i sałatą ze śmietaną.