Zielona jarzynowa
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonym wrzątku.

Składniki
na danie:
- 3-4 średnie ziemniaki
- 15 dag szynki konserwowej
- 1/2 szkl. zielonego mrożonego groszku
- 1/3 główki sałaty lodowej
- 2-3 liście sałaty radicchio lub lollo rosso
- 2-3 gałązki posiekanego
- grubego szczypiorku lub dymki
- listki melisy do dekoracji
- 1/3 łyżeczki cukru
- szczypta soli;
na dressing:
- 3-4 łyżki majonezu
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- 1/2 łyżeczki łagodnej musztardy
- 1 korniszon
- szczypta granulowanego czosnku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonym wrzątku. Osącz je i zostaw do ostygnięcia. Groszek opłucz, osącz, zalej 1 szkl. gorącej wody, dosyp cukier i szczyptę soli. Delikatnie przemieszaj, gotuj 3 minuty. Przełóż na sitko, osącz, przelej bardzo zimną wodą.
2. Sałaty umyj (radicchio można zanurzyć na moment we wrzątku, by straciła lekką goryczkę), dokładnie osusz, porwij na kawałeczki. Szynkę konserwową oraz ostudzone ziemniaki pokrój w dość dużą kostkę, najlepiej zbliżonej wielkości.
3. Składniki dressingu zmiksuj. Do głębokiej salaterki włóż rozdrobnione ziemniaki, szynkę, sałaty. Wsyp groszek, szczypior lub dymkę. Polej dressingiem, delikatnie przemieszaj. Salaterkę owiń folią, wstaw do lodówki na ok. 15 minut. Wyjmij, udekoruj melisą.