Zielone sakiewki szpinakowe
Pięknie podane, a jednocześnie zdrowe – w sam raz na miniprzyjęcie!

Składniki
- Ciasto:
- 250 g mąki
- 85 g liści świeżego szpinaku baby
- 2 jajka
- 1/2 szkl. wody
- 1/2 szkl. mleka (może być roślinne)
- duża szczypta soli
- łyżka oleju + olej do smażenia.
- Farsz:
- twarożek (opakowanie 200 g)
- dwa jajka na twardo
- sól, pieprz, czosnek granulowany
- cebula
- szczypiorek
- pomidorki do dekoracj
6-8 sztuk
Sposób przygotowania
1. Szpinak zblenduj z mąką na zielony proszek. 2. Dodaj pozostałe składniki ciasta i zmiksuj razem. Naleśniki usmaż z obu stron na natłuszczonej patelni. Ostudź. 3. Przygotuj farsz z twarożku, jajek i posiekanej cebulki. Dopraw do smaku. 4 Nałóż nadzienie na naleśniki i zwiąż je jak sakiewki lekko sparzonym szczypiorkiem