Ziemniaczane kluski hojnie wypełnione twarogiem. Lasowiackie kacapoły, przysmak z Kolbuszowej

Kacapoły to nic innego, jak kluski ziemniaczane z twarogiem
Kacapoły to nic innego, jak kluski ziemniaczane z twarogiem123RF/PICSEL

Lasowiackie kluski z masy ziemniaczanej

Smak podkarpackich kacapołów

  • Kolbuszowej,
  • Stalowej Woli,
  • Mielca,
  • Sokołowa Małopolskiego,
  • Baranowa Sandomierskiego.
Do wykonania kacapołów potrzebujemy ugotowanych i surowych ziemniaków
Do wykonania kacapołów potrzebujemy ugotowanych i surowych ziemniaków123RF/PICSEL
  • 2 kg ziemniaków
  • 300 g twarogu
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • masło klarowane do smażenia

Jak się robi kacapoły?

  1. Zaczynamy od obrania jednego kilograma ziemniaków, a następnie ugotowania ich do miękkości w osolonej wodzie. Gotowe przeciskamy przez praskę i pozostawiamy do ostudzenia.
  2. Drugi kilogram surowych ziemniaków obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach i odstawiamy na kilka minut. Po tym czasie odsączamy wodę przez sitko i zbieramy pozostałą na dnie naturalną skrobię.
  3. Oba rodzaje ziemniaków, surowe i ugotowane, łączymy w jednej misce, doprawiając obficie solą. Do mniejszego naczynia przeciskamy przez praskę twaróg.
  4. Masę twarogową łączymy z jajkiem i całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy.
  5. Dłonie delikatnie zwilżamy wodą, a następnie nakładamy porcję masy ziemniaczanej, z której formujemy kulkę wielkości jajka.
  6. Ciasto spłaszczamy w dłoniach, a na środek nakładamy ser i całość zamykamy, formując kluski. Lasowiackie kacapoły gotujemy partiami w osolonym wrzątku. Najczęściej wystarczy ok. 4-5 minut od momentu wypłynięcia.
  7. Gotowe kluski ziemniaczane odcedzamy, wykładamy na talerz i podajemy z masłem, skwarkami lub świeżym koperkiem. Smacznego!
„Ewa gotuje”: Placki ziemniaczane z blachyPolsatPolsat