Ziemniaczane pączki Ewy Wachowicz - nie do wiary, jakie pyszne!

Często powtarzam, że mam “słabość" do ziemniaków. Można z nich bowiem zrobić wiele, różnego rodzaju potraw. W tym także pączki. Poniższy przepis nie należy do skomplikowanych, co dodatkowo powinno was przekonać. Jeśli nigdy nie próbowaliście czegoś podobnego, to zdecydowanie zachęcam. Możecie zrobić więcej wypieków i obdarować nimi swoich bliskich, na pewno się ucieszą.

Pączki Ewy Wachowicz
Pączki Ewy Wachowiczmateriał partnera

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 50 g drożdży
  • ½ szklanki cukru
  • 500 g mąki
  • 3 jajka
  • 125 g masła
  • olej do smażenia

Opis przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotować. Ciepłe zmielić lub przecisnąć przez praskę. 
  2. Na ziemniaki pokruszyć drożdże. Dodać cukier, przesianą mąkę, jajka (koniecznie w temp. pokojowej) i roztopione masło.
  3. Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
  4. Dłonie natrzeć olejem. Z ciasta odrywać kawałek po kawałku i lepić pączki. 
  5. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia (10-15 minut).
  6. Wyrośnięte pączki smażyć z obu stron w głębokim, mocno rozgrzanym oleju. 
  7. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. 
  8. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. 
  9. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Polecamy również: 

„Ewa gotuje”: Torcik czekoladowyPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas