Ziemniaczane pączki Ewy Wachowicz - nie do wiary, jakie pyszne!
Często powtarzam, że mam “słabość" do ziemniaków. Można z nich bowiem zrobić wiele, różnego rodzaju potraw. W tym także pączki. Poniższy przepis nie należy do skomplikowanych, co dodatkowo powinno was przekonać. Jeśli nigdy nie próbowaliście czegoś podobnego, to zdecydowanie zachęcam. Możecie zrobić więcej wypieków i obdarować nimi swoich bliskich, na pewno się ucieszą.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 50 g drożdży
- ½ szklanki cukru
- 500 g mąki
- 3 jajka
- 125 g masła
- olej do smażenia
Opis przygotowania:
- Ziemniaki ugotować. Ciepłe zmielić lub przecisnąć przez praskę.
- Na ziemniaki pokruszyć drożdże. Dodać cukier, przesianą mąkę, jajka (koniecznie w temp. pokojowej) i roztopione masło.
- Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
- Dłonie natrzeć olejem. Z ciasta odrywać kawałek po kawałku i lepić pączki.
- Pozostawić ponownie do wyrośnięcia (10-15 minut).
- Wyrośnięte pączki smażyć z obu stron w głębokim, mocno rozgrzanym oleju.
- Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
- Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.
- Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Polecamy również: