Ziemniaczane rozmaitości
Pyszna zapiekanka będzie doskonałym pomysłem na obiad.
- 1 kg ziemniaków, 25 dag żółtego sera,
- 20 dag pieczarek, cukinia, 4 pomidory,
- 3 cebule, 3 ząbki czosnku,
- 1/2 puszki kukurydzy, puszka pomidorów,
- 1/2 kg mielonego mięsa, kawałek kiełbasy,
- olej do smażenia, papryka, sól, pieprz,
- tymianek, łyżka keczupu.Przyrządzanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Obrać je, ułożyć na dnie naczynia. Cukinię podsmażyć, położyć na ziemniakach, posypać kukurydzą. Kiełbasę, pieczarki, cebulę podsmażyć, rozłożyć na kukurydzy. Czosnek i mielone mięso podsmażyć, wyłożyć je jako kolejną warstwę. Następnie dodać pomidory z puszki oraz keczup. Całość posypać startym żółtym serem. Zapiekać w naczyniu żaroodopornym 40 minut.
1 porcja: 460 kcal
Czas przygotowania: 40 minut