Ziemniaczane specjały

Strudel ziemniaczany
Strudel ziemniaczany123RF/PICSEL

Wytrawny strudel z migdałami

Składniki

  • 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 5 łyżek oleju
  • 7-8 średnich ziemniaków (wcześniej ugotowanych w mundurkach, wystudzonych i obranych)
  • 4 łyżki migdałów (bez skórki)
  • 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki posiekanego świeżego tymianku
  • pieprz
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • trochę mąki pszennej do oprószenia stolnicy oraz ściereczki

Sposób przygotowania

Babka z boczkiem
Babka z boczkiem123RF/PICSEL

Babka podlaska

Składniki

  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • 4 jajka
  • 2 cebule
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 30 dag boczku wędzonego i 30 dag kiełbasy (np. podwawelskiej)
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

Farszynki
Farszynki123RF/PICSEL

Mięsne farszynki

Składniki

- ciiasto

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz

- farsz

  • 40 dag gotowanego mięsa (może być z rosołu)
  • 2 jajka
  • 1 mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki śmietany 18-proc.
  • pieprz
  • sól
  • suszony majeranek
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana123RF/PICSEL

Zapiekanka z frytkami

Składniki

  • 8 średnich ziemniaków
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki posiekanego oregano
  • 3 łyżki oleju
  • 50 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 1 puszka pomidorów
  • 2/3 szkl. mleka
  • 1 łyżka mąki
  • 2 jajka
  • 5 dag startego parmezanu
  • 2/3 szkl. jogurtu
  • sól
  • pieprz
  • mielone ziele angielskie i cynamon
6 porcji

Sposób przygotowania

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?