Ziemniaczane specjały
Ziemniaki smakują dobrze nie tylko w parze z kotletem. Możliwości ich podania aż trudno zliczyć. Wystarczy trochę niedrogich dodatków i aromatycznych przypraw, by zmienić je w pyszne obiadowe danie!

Wytrawny strudel z migdałami
Składniki
- 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej
- 2 jajka
- 5 łyżek oleju
- 7-8 średnich ziemniaków (wcześniej ugotowanych w mundurkach, wystudzonych i obranych)
- 4 łyżki migdałów (bez skórki)
- 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
- 3 łyżki posiekanego świeżego tymianku
- pieprz
- sól
- gałka muszkatołowa
- trochę mąki pszennej do oprószenia stolnicy oraz ściereczki
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej do miski z 2-3 szczyptami soli. 100 ml wody wymieszaj z 3 łyżkami oleju i jajkami, wlej do mąki. Zagnieć ciasto. Przykryj je i odstaw na około 30 minut. 2. W tym czasie ziemniaki pokrój w kosteczkę. Migdały wsyp na mocno rozgrzaną patelnię, lekko je zrumień, od razu przesyp na talerzyk i wystudź. Potem grubo posiekaj. 3. Ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkuj. Przełóż na ściereczkę posypaną mąką i rozciągnij. Placek posyp ziemniakami, migdałami oraz tymiankiem. 4 Nadzienie polej śmietaną. Oprósz solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Strudel zwiń, przełóż na blachę z pergaminem. Posmaruj resztą oleju. Piecz 25 minut w 180°C.

Babka podlaska
Składniki
- 1 i 1/2 kg ziemniaków
- 4 jajka
- 2 cebule
- 3 łyżki mąki pszennej
- 30 dag boczku wędzonego i 30 dag kiełbasy (np. podwawelskiej)
- sól
- pieprz
- majeranek
- słodka i ostra papryka w proszku
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
1. Wędliny pokrój w kostkę. Wysmaż na chrupko na patelni bez tłuszczu. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na tłuszczu ze smażenia wędliny. 2. Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o drobnych otworach (jak na placki ziemniaczane). Masę ziemniaczaną odciśnij, sok zbierz do miseczki, poczekaj chwilę, zlej wodę, a skrobię z dna naczynia dodaj do startych ziemniaków. Dołóż cebulę, boczek i kiełbasę. Wbij jajka i wsyp mąkę. Masę przypraw na pikantnie solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz gałką i majerankiem. 3. Podłużną foremkę (25 x 18 cm) wyłóż pergaminem. Napełnij masą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piecz około 1 i 1/2 godz.

Mięsne farszynki
Składniki
- ciiasto
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej
- sól
- pieprz
- farsz
- 40 dag gotowanego mięsa (może być z rosołu)
- 2 jajka
- 1 mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki śmietany 18-proc.
- pieprz
- sól
- suszony majeranek
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
1. Ciasto: ziemniaki obierz. Zalej w garnku posoloną wodą i gotuj ok. 25 minut. Ugotowane do miękkości ziemniaki odcedź i jeszcze ciepłe zmiel. Wbij 2 jajka. Dosyp mąkę. Zagnieć ciasto. Przypraw solą i pieprzem.2. Farsz: jajka włóż do posolonej wody i gotuj ok. 10 minut. Ugotowane na twardo jajka przestudź, obierz ze skorupki. Mięso wraz z jajkami zmiel. Cebulkę obierz, posiekaj. Dodaj do mięsnej masy. Wlej śmietanę. Dołóż czosnek przeciśnięty przez praskę. Farsz przypraw solą, pieprzem i majerankiem. 3. Z ciasta uformuj wałeczek. Potnij go w plasterki. Na każdym połóż porcję farszu. Zlep, formując kule. Spłaszcz je dłonią. Na patelni rozgrzej olej. Porcjami wkładaj farszynki. Smaż je na rumiano z obu stron (w sumie ok. 15 minut).

Zapiekanka z frytkami
Składniki
- 8 średnich ziemniaków
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki posiekanego oregano
- 3 łyżki oleju
- 50 dag mieszanego mielonego mięsa
- 1 puszka pomidorów
- 2/3 szkl. mleka
- 1 łyżka mąki
- 2 jajka
- 5 dag startego parmezanu
- 2/3 szkl. jogurtu
- sól
- pieprz
- mielone ziele angielskie i cynamon
Sposób przygotowania
1. Ziemniaki obierz, potnij w słupki. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj. Rozgrzej olej, zeszklij na nim cebulę. Dodaj mięso, mieszając, smaż przez 5 minut. Dołóż czosnek i pomidory. Przypraw solą, pieprzem, zielem angielskim i cynamonem. Mieszając, smaż, aż wyparuje nadmiar płynu. Wtedy masę wymieszaj z posiekanym oregano. 2. Mleko wymieszaj z mąką i jajkami. Mocno podgrzej, ale nie dopuść do zagotowania. Sos przypraw solą i pieprzem. W żaroodpornym naczyniu warstwami ułóż frytki i masę mięsną. Każdą warstwę posmaruj sosem. Wierzch posyp serem i polej jogurtem. Piecz ok. 50 min w temp. 200°C.